Публикация

Профилактични изследвания могат да открият безсимптомен хепатит

Профилактични изследвания могат да открият безсимптомен хепатит

При чести, задълбочаващи се във времето, постоянни неразположения и оплаквания, свързани с гастроинтестиналния тракт, да се потърси консултация от гастроентеролог за уточняване на състоянието.


Д-р Яна Димитрова е завършила Медицинския университет във Варна през 2012г. Още в края на следването си се насочва към гастроентерологията, защото тази специалност съчетава прилагането на различни знания и умения - ултразвукова и ендоскопска диагностика, възможност за инвазивни процедури, съвременни инструментални и медикаментозни методи на лечение. В момента работи като лекар и специализира гастроентерология в МБАЛ гр.Варна към Военномедицинска академия - София. 

През последните години гастроентерологията има значителен напредък в много области. По отношение на диагностиката развитието на технологиите ни позволява по-рано и по-точно да откриваме патологични изменения в паренхимните и в кухите органи. Ехографските апарати с висока разделителна способност и модерната ендоскопска апаратура са задължителни за всяко отделение в нашата специалност. След установяване на връзката между инфекцията с хеликобактер пилори и язвената болест, което доведе до много по-успешното лечение на това заболяване, новият голям успех е свързан с лечението на хепатит С. Иновативните медикаменти са напълно познати и възприети в България, надяваме се, че здравната система ще успее, дa осигури това лечение на пациентите, които са показани за него. Хепатит С, както и другите вирусни хепатити могат да бъдат много коварни. На първо място, заради механизма на заразяване - по кръвен, полов път, при използване на общи игли и спринцовки при лица, употребяващи инжекционно наркотици, при поставяне на пиърсинг и татуировки, както и от майка на бебе. Но основният проблем пред ранното откриване на един вирусен хепатит е възможната липса на каквато и да е симптоматика и оплаквания. Затова е възможно, да се стигне до ситуация, човек изобщо да не подозира, че е болен от хепатит, а да се обърне към лекар едва с тежките усложнения на това заболяване, като напр. чернодробната цироза. Хроничните хепатити могат да доведат и до развитието на злокачествено чернодробно заболяване. Затова като част от профилактиката се препоръчва ваксиниране, особено на лица, попадащи в рисковите групи, сред които сме и работещите в сферата на здравеопазването. Вече има ефективнa ваксина срещи хепатит А и В. За хепатит С все още няма такава. Разбира се, заради постоянните спорове "за" и " против" ваксините по принцип, някои хора изпитват притеснения относно ваксинирането срещу хепатит А и В, но лично аз съм си поставила именно комбинирана ваксина.

От друга страна всеки може да провери профилактично, дали има някакви отклонения във функционирането на черния дроб чрез клиничен и ехографски преглед и набор от лабораторни изследвания. Поради специфичния ход на протичане на хроничните вирусни хепатити понякога чернодробните ензими и/или ехографското изследване сами по себе си не са достатъчни за доказване на заболяването. Затова най-точният отговор се постига чрез изследването на вирусни маркери и антитела, които организмът е образувал. При съмнение такова изследване трябва да бъде назначено и след това резултатите да се анализират от гастроентеролог.

Съветът ми е при чести, задълбочаващи се във времето, постоянни неразположения и оплаквания, свързани с гастроинтестиналния тракт, да се потърси консултация от гастроентеролог за уточняване на състоянието. Възможно е причината за оплакванията да е банална, но ако се открие специфично заболяване, лечението е много по-ефективно, ако започне навреме и с подходящите терапевтични средства. Често се среща притеснение от евентуално ендоскопско изследване, но в съвременната медицинска практика то се извършва без особени неудобства за пациента. С възможностите за използване на кратковременна анестезия се улеснява работата на специалиста и се минимализира психо-емоционалният стрес за пациента.  

За контакт с Д-р Яна Димитрова

e-mail: yana__dimitrova@abv.bg

Коментари