Публикация

При неясни чревни симптоми и анемия прегледайте дебелото черво

При неясни чревни симптоми и анемия прегледайте дебелото черво

Ракът на дебелото черво (колоректален карцином) е второто по смъртност онкологично заболяване в света и най-честата злокачествена локализация в храносмилателната система


Ракът на дебелото черво (колоректален карцином) е второто по смъртност онкологично заболяване в света и най-честата злокачествена локализация в храносмилателната система. През последните години неговата честота нараства. Наблюдава се тенденция към „подмладяване“ – боледуват хора под 50 г. Основната причина за високата смъртност е късно поставяне на диагнозата.

За да стигнете навреме до специалист, трябва да познавате симптомите. Ако бъде открит в ранен стадий, този рак е лечим. Симптомите лесно могат да се обяснят с други заболявания и често се подценяват. Така при един от 4-ма диагнозата се поставя в напреднал стадий.

Непременно потърсете лекар при внезапна промяна на ритъма на дефекация при лица над 40 г. - запек или диария без установена причина; смяна на запек с диария; газове, подуване на корема.

В зависимост от локализацията симптомите са различни:

  • Ако туморът е в лявата част на дебелото черво, се наблюдава кървене при дефекация, изтъняване на изпражненията, чувство за чуждо тяло в ректума и незавършеност на дефекацията. Внимание: Доказването на кървене от хемороиди не изключва наличието на рак на дебелото черво!
  • Ако е в дясната част, може да се развие желязодефицитна анемия, да има обща отпадналост и безпричинна умора.

Най-доброто лечение е профилактиката! Затова е важно да се започне навреме. Първата стъпка е промяна на хранителните навици. Важно е храните да съдържат повече растителни фибри, биофлавоноиди, ненаситени мастни киселини (риба, ядки, авокадо и др.); да се консумират достатъчно течности. Необходимо е да се намали приемът на червени меса и наситени мазнини (от животински произход). Втора стъпка е оптимизиране на двигателния режим. Доказано е, че повишената физическа активност намалява риска от заболяването с 40%.

Каква профилактика е нужна?

При липса на симптоми и ако в семейството няма болни от рак, попадате в групата с нисък риск. Тогава след навършване на 50 г. веднъж годишно се прави фекален тест за окултни (скрити) кръвоизливи, дигитално изследване на ректума или колоноскопия веднъж на 10 г.

При чревни оплаквания без установена причина, анемия и възраст над 50 г. има съмнение за колоректален карцином. Тогава задължително трябва да се направи колоноскопия. Запишете вашите симптоми и ги споделете с личния лекар. Той ще ви насочи към специалист.

Попадате в групата с висок риск, ако във фамилията има болен от рак на дебелото черво (родственик първа линия); сте член на семейство с наследствена полипоза или наследствен неполипозен колоректален карцином; имате трайни хронични възпалителни заболявания на дебелото черво;  имате предшестващи аденоми; вече имате рак на дебелото черво, стомаха, щитовидната жлеза, гърдата, матката, яйчниците, пикочния мехур и простатата. Независимо от възрастта тази група се изследва и наблюдава от гастроентеролог.

От вас зависи:

  • Да посещавате ежегодните профилактични прегледи!
  • Да обърнете внимание на промени в обичайните ви усещания!
  • Да се храните здравословно и балансирано!
  • Да се движите повече!
  • Да избягвате стреса и да бъдете позитивни!

Амбулаторни прегледи в ДКЦ 4, кабинет 320.

Стационарно лечение и провеждане на ендоскопски изследвания със съвременна апаратура – Отделение по гастроентерология към Военна болница, Варна.

Коментари