Публикация

Д-р Венката съчетава научната медицина и древната аюрведа

Д-р Венката съчетава научната медицина и древната аюрведа

Храната също има сериозно влияние върху здравето и самочувствието


Д-р Маджига Венката Сваруп Реди е първият индийски студент, който идва да учи медицина в България през 1977 г. по договора за културен и научен обмен между двете държави. Най-напред научава български, а след това постъпва във Варненския медицински университет. Завършва с отличен успех и е приет да специализира вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Марина“. След това работи като терапевт в болницата в гр. Провадия. През 2002 г. след конкурс взема втора специализация - по гастроентерология. Първоначално д-р Венката планира да се върне като лекар в Индия, където баща му е известен професор по очни болести в петия по големина индийски град с население от 8 млн. души. Но се жени за българка, раждат му се две момчета и в крайна сметка остава във Варна. Синовете му сега работят във Виена. Единият е лекар, а другият – компютърен специалист.

Пациентите търсят д-р Венката заради отличните му качества като специалист по вътрешни болести и гастроентерология, но и заради сериозните му познания по древноиндийското учение за здравословен живот, диагностика и лечение – аюрведа. Специалистът с удовлетворение споделя, че е отминало времето, когато представителите на научната медицина в Европа и САЩ са гледали на древните природни методи с недоверие. С днешна дата все повече лекари, дори в най-развитите и богати държави, използват в практиката си различни аспекти от опита на народната медицина. Гастроентерологът е доволен, че вече в България са достъпни редица аюрведични препарати. Д-р Венката обаче е категоричен, че научното медицинско образование е задължително за всеки, който извършва диагностика и лечение.

Индийският специалист владее задължителните в съвременната гастроентерология абдоминална ехография, горна и долна ендоскопия и ги прилага при съответните показания. Изключително е доволен от специализацията си през 2002 г. в Холандия под ръководството на световноизвестните специалисти проф. Мюлдер и проф. Титгарт. От тях е възприел да не пуска пациент, без да е огледал коремните органи с ехограф. Това изследване с новите апарати е много информативно и напълно безвредно за болните. Все повече от тях го търсят с желанието да им се предпише изцяло аюрведично лечение. Това, разбира се, невинаги е възможно, зависи от заболяването и степента, в която е открито. Опитният лекар установява, че се увеличава делът на пациентите с увреждане на черния дроб вследствие на алкохолна консумация. „Често ме питат колко е допустимо да се пие, което е малко странно за мен, защото индийците изобщо не пием алкохол“, казва д-р Венката. Все пак посочва, че максималната допустима доза за мъжете е до 50 милилитра твърд алкохол дневно, а за жените – до 30 милилитра. Но дори при такава употреба, ако е дългогодишна, черният дроб се уврежда с времето. Вярно е, че органът има много големи възможности за регенерация, но това става след толкова години въздържание от алкохол, колкото години сме го товарили с напитки. Храната също има сериозно влияние върху здравето и самочувствието. Бързото хранене с полуфабрикати, консервирани и прекалено солени или сладки продукти води до редица проблеми не само на храносмилателния тракт, но и на целия организъм. Дори млади хора често се оплакват от болки и подуване в корема, спазми и нередовен ритъм на изхождане. Това според д-р Венката се дължи много често на начина на живот и хранене.

Като част от здравословните хранителни навици, които са типични за Индия, лекарят препоръчва и за българите повече консумация на подправката куркума, добавена към различни ястия и напитки, както и на джинджифил. И двата продукта имат силен антиоксидантен и противораков ефект.

 

Коментари