Публикация

Проф. Илия Салтиров демонстрира оперативни техники на симпозиум в Братислава

Проф. Илия Салтиров демонстрира оперативни техники на симпозиум в Братислава

Европейски стандарти


Военномедицинска академия за пореден път демонстрира своя стремеж към създаване, изграждане и поддържане на високи, отговарящи на европейските, стандарти в подготовката на своите кадри и в грижата за своите пациенти.

Доказателство за това е и участието на представители на лечебното заведение в 6-ия Научно-практически симпозиум за съвременно лечение на уринарните камъни на Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология", който се проведе от 4-5 ноември 2016 г. в гр. Братислава, Словения.

Организатори на форума са Секцията по уролитиаза (EULIS) на Европейската aсоциация по урология (EAU) и Словашката урологична асоциация. Научният комитет включваше 10 члена на борда на EULIS, както и водещи уролози от Словакия. Пред повече от 150 участници от различни страни те изнесоха “state of the art” и “tips and tricks” лекции, покриващи всички аспекти в епидемиологията, патогенезата, диагностиката и съвременните минимално инвазивни методи за лечение на уролитиазата. В програмата беше включена и live surgery сесия, с демонстрация на различни техники на изпълнение на перкутанна нефролитотрипсия и уретерореноскопия.

Военномедицинска академия беше представена в Научния комитет на това събитие от проф. д-р Илия Салтиров, Ръководител на Катедрата по урология и нефрология на ВМА и член на борда на EULIS. Проф. Салтиров  изнесе пред участниците лекция на тема “Standart PCNL (prone) – balloon dilatation” в сесията “Tips and tricks in endourologic management of stones: How I do it?”.

По време на “live surgery” сесията проф. Илия Салтиров, заедно с проф. Майкъл Страуб (Германия) и проф. Емануеле Монтанари (Италия) демонстрираха основните оперативни техники при изпълнение на перкутанна нефролитотрипсия.

Проф Илия Салтиров извърши стандартна PCNL в prone позиция на пациента с телескопична дилатация на нефростомния тракт, проф. Майкъл Страуб – mini PCNL с едностъпкова дилатация на тракта, а проф. Емануеле Монтанари – PCNL в supine позиция на пациента с балонна дилатация на тракта. Тези демонстративни операции преминаха при изключително голям интерес от страна на аудиторията, като продиха интересни коментари и дискусии. Самите операции се проведоха на 200 км от конгресната зала, в болницата в гр. Банска Бистрица, като транслацията протече в реално време при отлично качество, което беше отличен атестат за организаторите на събитието.

В  научния форум от българска страна участваха още един млад специалист-уролог и двама специализанти по урология, и тримата от Катедрата по урология и нефрология на ВМА. Те имаха възможност не само да чуят експертните презентации на водещите в Европа специалисти в областта на уролитиазата, но и да се запознаят и обменят професионални мнения със своите колеги от други страни

Коментари