Публикация

Расте броят на безкръвните операции в АГ-болница Варна

Известна още като "безкръвна" операция, ендоскопската хиругия се дели на лапароскопска и хистероскопска интервенция


В СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" ЕООД през последните 2-3 години, ендоскопската хирургия заема все по-голям дял и стана алтернатива на класическите конвенционални гинекологични операции. 

В тази връзка расте и броят на специалистите, които прилагат тази съвременна процедура, заяви Управителят на Болницата доц. д-р Емил Ковачев, д.м. За по-голяма информираност на пациентките, д-р Ковачев реши да запознае аудиторията с предимствата на тази оперативна техника, набираща все по-голяма популярност у нас, която в световен мащаб, вече е рутинна практика.

Известна още като "безкръвна" операция, ендоскопската хиругия се дели на лапароскопска и хистероскопска интервенция, уточнява още Директорът на АГ Болница - Варна. Конкретно лапароскопията е диагностично-лечебен метод за директна визуализация на коремната кухина, както и последващо евентуално лечение. В гинекологията лапароскопският метод се използва при диагноза и лечение на женския стрерилитет; диагноза и лечение на извънматочна бременност; диагноза и лечение на яйчникова и тазова ендометриоза; диагноза и лечение на яйчникови тумори; диагноза и лечение на миомна болест; диагноза на вродени аномалии на матката.

В Световен мащаб, а в последните години и у нас, този вид хирургична интервенция е предпочитан метод, защото има много предимства пред отворената хирургия , категоричен е доц. Ковачев, а именно по-добра визуализация на хирургичното поле; липса на голям коремен разрез; намалена до липсваща травматичност на здрави тъкани; слаба или лисваща постоперативна болка; кратък болничен престой; бързо възстановяване и връщане към нормален ритъм на живот на пациентките.

В нашата Болница се прилагат основните лапароскопски оперативни интервенции, включително и лапароскопска хистеректомия/ отстраняване на матката/ и миомектомия, коментира доц. Ковачев.

Хистероскопията е ендоскопски метод, с който се извършва директен оглед на кухината на матката. Чрез този съвременен диагностично-лечебен метод се установяват и премахват полипи, субмукозни миомни възли, премахване на вътрематочни сраствания и септуми в кухината на матката. 

Хистероскопията се прилага и при неизяснени маточни кръвотечения, проблеми свързани със забременяването, взимане на биопсичен материал, както и за диагноза на някои аномалии на матката. На този етап Болницата не разполага със собствено хистероскопско оборудване. Една от главните насоки в концепцията за развитието на "СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" ЕООД е осъвременяване на наличната апаратура, но само със собствени средства не е възможно закупуването на това скъпоструващо оборудване. В тази връзка лечебното заведение разчита и на допълнителни средства от благотворителни и дарителски кампании, поясни Управителят. 

Медицината като цяло е една динамично развиваща се наука. Ние като лекари - специалисти искаме да бъдем в крак със световните иновации в тази хуманна професия, да сме горди с това, което правим и с резултатите, които постигаме в името на здравето на нашите пациентки. Това увери Управителят- доц. Ковачев. 

Коментари

съвременен метод за диагностика и лечение са ендоскопските операции радвам се,че навлиза все повече в нашите болници