Публикация

„Сладко хоро“ се изви в центъра на Плевен

„Сладко хоро“ се изви в центъра на Плевен

В Плевен нестандартната инициатива премина под мотото „Диабетът не ни спира“ и целта й е да насочи вниманието към проблемите на хората с тази диагноза


 

В навечерието на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, в Плевен и София се изви „Сладко хоро“. В Плевен нестандартната инициатива премина под мотото „Диабетът не ни спира“ и целта й е да насочи вниманието към проблемите на хората с тази диагноза.

Проявата в Плевен започна в 11.00 часа на централния площад „Възраждане“ в присъствието на танцови фолклорни групи, пациенти с диабет и много плевенчани, съпричастни към каузата. За да подкрепи проявата присъства и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.

Началото бе дадено с молебен за здраве, отслужен от отец Красимир Кръстев от плевенския храм „Св.Троица“, след което към присъстващите се обърнаха председателят на местния парламент Мартин Митев и организаторите на проявата.

„За мен е огромна чест да бъда гост на това „Сладко хоро“, което се провежда в навечерието на Световния ден за борба с диабета. За съжаление статистиката е стряскаща и ние трябва да направим всички възможно, за да спрем темпа на нарастване на това заболяване. Именно ние - Общински съвет – Плевен и Община Плевен, сме част от тези, които трябва да помагаме в тази кауза с каквото можем“, обърна се към присъстващите Мартин Митев. Той отправи специални благодарности към Асоциация „Диабет“ в Плевен, като отбеляза, че партньорство с нея по линията на различни инициативи е от години. „Важното в случая и това, на което трябва да наблегнем когато говорим за диабета, е профилактиката и превенцията. Това е смисълът и на днешната инициатива – обществото да обърне  внимание на този сериозен проблем, да знаем какво представлява заболяването и как да се справяме с него. Превенцията е това, което можем да направим, за да ограничим пораженията от диабета. На хората с диабет ще кажа – за мен вие сте едни бойци в живота, защото знам как и с какво трябва да се борите, за да живеете. Надявам се днешното „Сладко хоро“  да бъде последвано и от поредица други такива добри инициативи“, завърши Мартин Митев.

След встъпителна част, танцьори от клуба - домакин "Българско хоро" дадоха начало на надиграването, заедно с колегите си от  фолклорен клуб „Чародейка“. Едно след друго в центъра на Плевен се извиха познати и обичани български хора.

Организатори на „Сладкото хоро“ в Плевен бяха танцов клуб "Българско хоро" с ръководители Олга и Минко Мустакови, Сдружение „Култура без граници“, Асоциация „Диабет“ с председател Даниела Илиева и читалище „Култура 2014“ - Плевен.

По време на събитието посетителите имаха възможност да разгледат и изложба „Диабетът не ни спира“. Нейни автори са млади фотографи, които през последните месеци са работили активно върху каузата да покажат, че пълноценният живот с диабет е възможен.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

Днес диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания. У нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000. Има и стотици с диабет, но не знаят и не се лекуват. Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. 

Коментари