Публикация

Безплатни изследвания на кръвна захар в УМБАЛ-Русе

Безплатни изследвания на кръвна захар в УМБАЛ-Русе

Изследванията ще се проведат от 7:30 часа до 10:30 часа на партера на Хирургичен блок. За този тип изследване е абсолютно задължително да се извършва преди консумация на храна и напитки


На 14 ноември /понеделник/ се отбелязва Световния ден за борба с диабета. Във връзка с това университетската болница ще извършва безплатни измервания на кръвната захар. Изследванията ще се проведат от 7:30 часа до 10:30 часа на партера на Хирургичен блок. За този тип изследване е абсолютно задължително да се извършва преди консумация на храна и напитки.

Диабетът е заболяване, при което човешкият организъм не може да произвежда или усвоява добре инсулин - хормонът, който регулира кръвната захар. В резултат на това нивото на кръвната захар в организма се повишава, а това води до сериозни увреждания на съдовете и органите в него. Засегнатите от болестта при хората над 18 години са над 8.5% от всички. Скоростта, с която болестта се увеличава, е най-висока в държавите с ниски и средни доходи. Диабетът е основната причина за настъпване на слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти и ампутации на крайници. Над 1.5 милиона смъртни случая на година се дължат на диабета, а още 2.2 милиона са свързани с наличието на повишена кръвна захар. Според Световната здравна организация, диабетът ще бъде седмата водеща причина за смърт през 2030 г. Основни рискови фактори за диабет тип 2 са наднорменото тегло, липсата на движение, неправилното хранене, стреса, наследствено.

" }-->

Коментари