Публикация

Наистина ли котешката стъпка и Клиновитал имат противораков ефект?

Наистина ли котешката стъпка и Клиновитал имат противораков ефект?

Крум Бърдаров е управител на българската фирма ИноБиоТех. Нейн първи продукт е Клиновитал с лечебната билка котешка стъпка (Clinopodium vulgare), за която много източници твърдят, че има противораков ефект. И не само това.


- Г-н Бърдаров,  има ли някаква по-интересна предистория, свързана с билката котешка стъпка (Clinopodium vulgare)?
- Наименованието на билката идва от формата на цветчетата, които наподобяват котешка лапичка.  Растението е познато и като „билката на Левски”, тъй като той я използвал за лечение на различни болести, когато е бил свещеник.Можете да го срещнете и под името „хайдушка билка”, тъй като котешката стъпка се слави с кръвоспиращ и антибактериален ефект. Казват, че ранените хайдути я използвали да налагат раните си, за не се инфектират и заздравеят по-бързо. В Родопите, където лечебната билка се среща в изобилие е позната и под името „безсмъртниче”.

Комерсиалната история на билката започва преди около 20 г. от „Софарма”. Те правеха продукт с котешка стъпка, който имаше антибактериален ефект и мисля, че беше лосион за  лице. В един момент спряха да го произвеждат  по някаква причина. Но във фармацевтичния завод  тогава работи г-жа Обрешкова, която с проф. Опълченова от Фармацевтичен факултет – София още през 1999 г. правят първа статия за антибактериалното действие на котешката стъпка. Малко по-късно за антираковото действие на билката заговаря проф. Балик Джамбазов, мой личен приятел от Пловдив, който тогава е докторант,  и  работи със Саша Даскалова. Дамата заминава за САЩ, където ръководи докторантурата на Дейвид Бърк, който прави много проучвания, свързани с антивъзпалителното действие на котешката стъпка. Проф. Джамбазов от Пловдивския университет също доказва цитоксично действие на билката върху клеткъчни култури. В годините 2005- 2007 г. проф. Иларион  Янчев прави изследвания с екстракти от котешка стъпка върху опитни мишки и плъхове, с които доказва антиканцерогенния профилактичен ефект при генетично предразположени към развитието на тумори хибридни мишки. И още много години ( близо 10 г.) има опити с плъхове, при които доказва антиканцерогенното действие на екстракта от котешка стъпка.

- Какво казва китайската фармакопея за билката?
- Няколко представителя на род clinopodium са широко разпространени в практиката на народната медицина в различни части на света (Азия и Европа) - Clinopodium chinensis, Clinopodium polycephalum, Clinopodium gracile, Clinopodium vulgare и др. Различните подвидове Clinopodium са разпространи в планинските райони в Европа, Северна Африка, Азия, Северна Америка, части от Южна Америка. Употребата на Clinopodium oсновно се споменава в китайската и испанската фармакопея. 

Фармацевтичното наименование, под което се разпознават някои използвани представители е Herba Clinopodi.

- Кое прави котешката стъпка така специална?
- Някои традиционни приложения на котешката стъпка са свързани със стимулиране на регенеративните процеси на организма, благоприятно действие върху кръвоносната система, усилване съпротивителните сили на организма. Препоръчва се при гинекологични заболявания, миома на матката, простатит, бъбречнокаменна болест. Споменава се като средство за изчистване на артериалните плаки и действа благоприятно при смущения в кръвоносната система. Котешката стъпка проявява и антидиабетично действие. 

Показания според китайската фармакопея; (отнасят се за китайско представените видове Сlinopodium) – препоръчва се при кашлица, зачервени очи, възпалено гърло, дифтерия, коремна болка, дизентерия, повръщане; хемолиза, хематурия, маточно кървене, травматичен кръвоизлив, хепатит; холецистит, стомашни болки, ставни болки, възпалено подуто, ухапване от змия, екзема, хемороиди. Като оснoвно приложение се изтъква кръвоспиращия ефект. Полен от билката, приложен външно върху прорезни рани, значително скъсява времето на кървене, даже при сериозни прорезни рани на феморалната артерия.

- Г-н Бърдаров, от толкова много билки, които се славят с противораковия си ефект как открихте котешката стъпка? 
- За билката научих лично от проф. Иларион Янчев, който в детайли ми разказа за постиженията си и дългогодишните експерименти, които е провеждал с нея и много други растения върху опитни животни. За мен е безспорен фактът, че растението може да се използва в борбата с раковите заболявания, като централно място би следвало да се отреди на профилактиката на раковите заболявания, каквото бе и личното желание на проф. Янчев (за съжаление той ни напусна преди 3 месеца). Той не търсеше ползи за себе си. Веднъж сподели с мен: „Ако заменим Кока-Колата с котешка стъпка, ще спасим един малък град годишно само в България”.  Толкова силно ме трогна това, че реших да приема котешката стъпка и за своя кауза.
 

- Г-н Бърдаров, колко време ви бе необходимо за създаване на хранителната добавка „Клиновитал”, за която много източници твърдят, че има противораков ефект?
- Пет години. За котешката стъпка разбрах от моя баща (Венцислав Бърдаров), който бе привлечен  към този проект от акад. Бончев - ерудит и признат учен в областта на аналитичната химия. Той, от своя страна е бил привлечен от проф. Механджиев, който е получил от бивш председател на БАН акад. Юхновски задачата да започнат да разработват котешката стъпка. А акад. Юхновски познава и следи отблизо изследванията на проф. Янчев. Имаше идея да се създаде научна група през 2009 г., която да направи патент, който да търси комерсиализация на разработката. Проблемът бе, че нямаше средства и нещата се отлагаха дълго. Така в един момент с баща ми просто пристъпихме към действие с лични средства.

Продуктът „Клиновитал” който предлагаме искаме да се свързва най-вече с профилактичното му действие и с това, че е много полезна храна във вида в който се предлага. Освен ефект на потискане и предотвратяване на канцерогенозата, той е изключително силен имуностимулант, много е полезен за кръвоносносната система, особено за разширени вени и хемороиди. И не на последно място, „Клиновитал” е един много приятен за консумиране продукт.

Аз и затова го направих под формата на сироп, за да не бъде възприеман като лекарство.

- А при кои видове онкологични заболявания може да бъде допълващо/ съпътстващо средство?
- Цял свят работи върху това да се търси лек срещу рака, като се сравнява антитуморната активност спрямо ракови клетки под влияние на един или друг препарат сравнен с цитостатиците. Следват опити с животни о тогава може да се твърди, че антиканцерогенна активност е налична. Опитите с различни клетъчни култури от различни видове рак доказаха, че антиканцерогенен ефект на екстракти от билката котешка стъпка се наблюдава и той е значим. Опитите с животни потвърдиха този ефект. Антиканцерогенната активност на екстрактите е в пъти по-ниска от тази при употреба на съвременни цитостатици, каквито се използват в химиотерапията, но от друга страна при използване на котешката стъпка не се наблюдава токсичност за здравите клетки и за организма като цяло, което позволява да се приемат големи дози, без опасност от токсични реакции и да се постигне значителен ефект.

За да докажа, че котешката стъпка и съответно продуктът „Клиновитал” има противораков ефект планирам през 2017 г. да продавам 35% от своята фирма, с което ще финансирам малко клинично проучване. Целта му ще е да докаже официално ползите за здравето и най вече противораковия ефект на продукта.

- Колко време трябва да се пие Клиновитал, за да даде резултат?
- На хора,болни от рак предлагам първите 4 сиропа безплатно. Това е вид помощ за тях. Искам да помагам на хората, особено на болни от рак. Досега сме  продали над 500 бройки от сиропа, без да правя специална реклама. Първите, които научиха за „Клиновитал” бяха хората от семинари, които организирахме през първата половина на годината с RSI България във София, Търговище, Стара загора, Бургас. Продължаваме през октомври.

„Клиновитал” трябва да се взема минимум 1 месец, но при раковоболни  е добре да се пие, докато туморните маркери отчетат унищожаване на разсейки и след това профилактично.

- Имате ли вече обратна връзка, отзиви?
Да. Една  лекарка, с диагноза меланома вече 2 години пие екстракт от котешка стъпка  и няма рецидиви на заболяването. Но това, което болните от рак трябва да знаят е, че „Клиновитал” не трябва да се взема по време на химиотерапия. Продуктът е много подходящ веднага след операцията за възстановяване и профилактика срещу повторна канцерогенеза, както и като имуностимулатор след химиотерапията.

- Вие самият изпробвал ли сте я върху себе си?
Разбира се. Много хора дават 100-150 лв. за цигари месечно, защо да не ги дават за профилактика срещу рака. Да не говорим, че „Клиновитал” е мощен имуностимулатор, антиоксидант и уктепва сърдечно-съдовата система. Препоръчвам го да се взема поне 30 дни профилактично през есента и 30 дни през пролетта, когато човек излиза от зимата с намалени защитни сили.

- По джоба ли е на българина да си купи „Клиновитал”? 
4 опаковки „Клиновитал” стигат за 1 месец при дневна доза от 40 мл. Когато се прилага дозата за профилактика от 20 мл. дневно, тогава 2 опаковки стигат за 30 дни. 

- „Клиновитал” съдържа и арония, както и червено грозде Мавруд. Каква роля за здравето играят тези съставки?
- Аронията също е продукт, който действа много благоприятно при ракови заболявания. Произвеждам продуктът „Клиновитал” съвместно с фирма „Витанеа” от Пловдив на проф. Христо Крачанов. Освен това аронията има много висока антиоксидантна активност и високи нива на витамини Р, В, С, както и на антоциани (растителни пигменти).

А маврудът го включихме, защото е най-богатият на полезни вещества сорт грозде, той прави „Клиновитал” много вкусен. Маврудът е типично български сорт грозде, и аз предпочетох да използвам сорта, познат още на  траките. Маврудът го получаваме от сина на акад. Атанас Атанасов, който е пипиниер (интервюто с акад. Атанасов четете в отделна статия).

- Къде ще се предлага вашия продукт? Защо избрахте за свой партньор „Здравница”?
- Чрез „Здравница”. Това е онлайн магазинът , който най-добре покрива моето разбиране за дистрибутор на полезни природни продукти. И ще се радвам заедно да постигнем успех в популяризирането на продукта” Клиновитал”.

Едно интервю на Светлана Желева 

Коментари