Публикация

Нашият съвременен начин на живот. Как да поемем контрола над здравето си?

 
Нашият съвременен начин на живот. Как да поемем контрола над здравето си?

Клиновитал е замислен като канцеропротективен препарат, благодарение на концентрирания екстракт от котешка стъпка, но в комбинация с мавруда и аронията се оказва чудесен продукт за профилактика и на сърдечно-съдовата система и хроничните възпалителни процеси в организма.


Нашият съвременен начин на живот. Как да поемем контрола над здравето си?

 

 

Живеем в градове и затворени помещения без движение и физически натоварвания или поне силно ограничени. Ядем прекалено сладки, прекалено солени и прекалено мазни храни. Изложени сме на множество химикали, добавяни в модерните храни с търговска цел. Имаме ограничен избор от храни, произхождащи предимно от четири растителни култури – ориз, картофи, царевица и соя, представляващи нищожна част от всички ядливи растения. С тях храним животните, които ни доставят отново ограничени хранителни ресурси под формата на месо, мляко и др. С други думи, съвременните храни ни доставят ограничен запас от хранителни вещества и биологично-активни компоненти, от които нашият организъм има нужда и може да използва, за да се пази ефективно от патогенни и стресови фактори. Много от нас пушат и употребяват големи количества алкохол и др.

Всичко това днес се смята за „нормалния” начин на живот, но всъщност за нашето тяло не е нормално. Вярно е, че нашите гени са способни да се променят и адаптират, но дори това да е така, това не става с темповете, с които се променя начинът ни на живот. Освен това съвременният човек през по-голямата част от времето е изложен на стрес, както физически, резултат на модерната химия и индустрия, така и психологически вследствие на постоянните тревоги за работа, семейство и социални отговорности.

 

Всичко това налага необходимостта от разширяване на спектъра от запаси на организма, с които той би могъл да се справя със стреса и да се регенерира по-лесно. Тоест необходимо е освен спорт и разнообразен начин на живот да консумираме разнообразна храна. Тъй като масово достъпната храна не е достатъчно разнообразна, е добре да добавяме нещо към нея, за да компенсираме липсата на достатъчно диверсифицирани източници на хранителни и биологично активни вещества.

Последствия от съвременния начин на живот

Отговорът на организма ни към съвременния начин на живот са и съвременните болести, които освен личностен имат и социално-икономически характер. Тъй като причините за тях се коренят в съвременния начин на живот, затова ги наричаме „съвремнни болести”:

• Сърдечносъдови заболявания

• Хронични възпалителни процеси

• Различни видове рак

• Високо кръвно налягане и атеросклероза

• Алергии

Сърдечно и мозъчно съдовите заболявания като инфаркт и инсулт са причина за почти половината от смъртните случаи в Европа. Друга една четвърт се дължат на раковите заболявания. Не на последно място съвременният начин на живот и среда на живот излагат организма на свръхоксидация, което се смята като основна причина за развитието на редица патогенни отклонения в организма ни.

 

Съвременната медицина е достигнала тук до границите на своите възможности, а факта, че тя лекува предимно симптомите, а не причините, пречи за съществения напредък в оздравяването на човека. Необходимо е предприемане на действия за предотвратяване на заболяванията преди да са се появили, тоест насочване усилията към превенцията, профилактиката и хигиената на живот. Макар това да е по-трудния път, той е по правилният. Ако се лекуват само симптоми, то те ще се появяват отново и отново, а обикновеният човек се превръща в зависим от лекарите и фармацевтичната индустрия.

Все повече хора осъзнават това и изискват от медицината да бъде комплексна, превантивна, да обръща внимание на индивидуалния начин на живот, да лекува причините, да използва лечебни средства от природата.

 

Клиноподиум и Клиновитал

Няколко представителя на род clinopodium, семейство Lamiaceae (Labiteae) са широко разпространени в практиката на народната медицина в различни части на света (Азия и Европа) – Clinopodium chinensisClinopodium polycephalumClinopodium gracileClinopodium vulgare и др.

Различните подвидове Clinopodium са разпространени в планинските райони в Европа, Северна Африка, Азия, Северна Америка, части от Южна Америка. Употребата на Clinopodium oсновно се споменава в китайската и испанската фармакопеи.

Фармацевтичното наименование, под което се разпознават някои използвани представители, е Herba Clinopodi.

Билковите рецептурници в България не отделят специално внимание на билката и трудно се откриват утвърдени рецепти.

Известни данни за действие и приложение на растението

Някои традиционни приложения на котешката стъпка (Clinopodium Vulgare L.) са свързани със стимулиране на регенеративните процеси на организма, благоприятно действие върху кръвоносната система, усилване съпротивителните сили на организма. Препоръчва се при гинекологични заболявания, миома на матката, простатит, бъбречнокаменна болест. Споменава се като помощно средство за изчистване на артериалните плаки и действа благоприятно при смущения в кръвоносната система. Котешката стъпка проявява и антидиабетично действие.

Kитайската фармакопея препоръчва растението (касае се за китайско представените видовеСlinopodium) при кашлица, зачервени очи, възпалено гърло, дифтерия, коремна болка, дизентерия, повръщане; хемолиза, хематурия, маточно кървене, травматичен кръвоизлив, хепатит; холецистит, стомашни болки, ставни болки, възпалено подуто, ухапване от змия, екзема, хемороиди. Като оснoвно приложение се изтъква кръвоспиращия ефект.

Клиновитал е тройна формула, базирана на студено пресован сок от арония и гроздето мавруд, и концентриран екстракт от растението котешка стъпка (clinopodium wulgare L.). Клиновитал е замислен като канцеропротективен препарат, благодарение на концентрирания екстракт от котешка стъпка, но в комбинация с мавруда и аронията се оказва чудесен продукт за профилактика и на сърдечно-съдовата система и хроничните възпалителни процеси в организма.

Научете повече за Клиновитал на адрес www.clinovital.com.

Коментари