Публикация

Светът отбелязва Деня за борба с диабета, заболяването придобива мащабите на епидемия

От него страдат над 400 млн. души


 

Днес – 14 ноември, светът отбелязва Деня за борба с диабета. През тази година той преминава под мотото „Не сваляйте очи от диабета“. Целта е да привлече вниманието на обществото към това хронично заболяване, което придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 400 милиона души.  

Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. За година се регистрират 7 милиона нови случаи.

У нас според статистиката от болестта са засегнати около 500 хиляди души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. 

Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата се среща по-често първият тип, а при възрастните - предимно вторият. 

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на близки родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, включително нощем, загуба на тегло, повишен апетит, суха кожа, трудно заздравяващи рани и други.

Диагнозата захарен диабет се поставя на база стойностите на кръвната захар, измерени на гладно и два часа след храна. Именно стойностите след хранене сочат какъв е рискът за сърцето и съдовете. Друг важен показател е гликираният хемоглобин, който показва каква е била средно кръвната захар за 3 месеца назад. Гликираният хемоглобин има пряка връзка с риска от увреждане на микросъдовете и нервите. В по-малка степен влияе на риска от инфаркти и инсулти, за които голямо значение имат кръвното и холестерола.

Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и нуждата от хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.  

Терапията е индивидуална и се назначава според възрастта на пациента, състоянието на бъбреците, черния дроб и наличие на хипогликемии. Стремежът е да се постигне гликиран хемоглобин под 7 милимола. При младите оптимално е 6,5 ммол, при възрастните може и до 8 ммол. Контролът е най-важен при диабета. 

От изключително значение е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване посещенията при специалист трябва да са веднъж на 6 месеца и дори по-често. 

Редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория е от особена важност.

Международната Диабетна федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност - бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Установено е, че редовно ходене поне 30 минути дневно понижава риска от диабет с 35-40%, а промяната в начина на живот - с 58 на сто.

Коментари