Публикация

„Бургасмед“ разполага с отлична неонатология, родилките може да са сигурни, че ще предложим най-доброто за децата им

АГ отделението е от децентрализиран тип, което е изключително удобно за майките


Д-р Десислава Йончева е началник на отделението по „Неонатология“ към МБАЛ „Бургасмед“. Тя е в Бургас от половин година, а преди това работеше към неонатологичното отделение на УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен. Определяна е за един от добрите специалисти в микропедиатрията. Участвала е на десетки международни семинари, има и сертификати за трансфонтанелна ехография на новородено, коремна ехография, апаратна вентилация, интензивни грижи и реанимация за новороденото.


-Д-р Йончева, какво предлага неонатологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед“ на бъдещите майки?

-Важно е да се отбележи, че от май месец тази година нивото на компетентност на отделението бе повишено. Сега е второ ниво, като третото е най-високо и то обикновено е само при университетските болници. Но разликите между второ и трето ниво на компетентност са по-скоро в броя на персонала, а не толкова в услугите, които се предлагат. МБАЛ Бургасмед разполага със същата апаратура, която разполага и всяка болница с трето ниво на неонатологичния отдел. Майките трябва да са сигурни, че наистина могат да получат същите услуги и от нас.


-Отделението има и интензивен сектор, разкажете малко повече за него?

Разполагаме с 6 интензивни легла, които са оборудвани по изискванията на неонатологичния стандарт. Апаратурата е качествена, произведена в Германия. Имаме право да отглеждаме рискови новородени, включително деца с ниско тегло под 2500 грама, деца с много ниско тегло под 1500 грама, както и новородени, които се нуждаят от изкуствено дишане – така наречената асистирана белодробна вентилация. Рисковите новородени се настаняват именно в интензивен сектор, а здравите са при майките си. Тоест отделението е от децентрализиран тип. Това, че здравите новородени са при майките си е важно, защото създава един по-добър контакт майка-бебе, важно е и за кърменето. Естествено те не са оставени сами в тези стаи, а са под наблюдението на акушерки, които дават съвети за кърменето, за обгрижването на новороденото и отговарят на всички въпроси, които възникнат от страна на майките. Когато, пък, има някакви отклонения от нормалното протичане на ранния неонатален период в отделението има лекар, който да отреагира незабавно.


-Какво предоставя МБАЛ „Бургасмед“ като комплексна услуга, заедно с АГ отделението и кои са лекарите, които работят в него?

-Майките могат да бъдат сигурни, че ще получат адекватни грижи и индивидуален подход към всеки случай. Например всеки един от скринингите, които се правят и в други болници, се правят и тук. Те са задължителни за цялата страна. Правим и профилактика за хеморагична болест на новороденото. Родилките трябва да се чувстват сигурни, че могат да получат целия комплексен пакет от услуги , от които се нуждаят.

flagman.bg

 

" }-->

Коментари