Публикация

Офталмолози от Бургас обучават колеги в национален проект за квалификация

Офталмолози от Бургас обучават колеги в национален проект за квалификация

Двама офталмолози от Бургас бяха избрани за обучители в национален проект, целящ да повиши практическата квалификация на младите лекари.


Двама офталмолози от Бургас бяха избрани за обучители в национален проект, целящ да повиши практическата квалификация на младите лекари. Д-р Румен Мутавчиев, началник на Очно отделение на УМБАЛ Бургас и д-р Николай Иванов от „Очна болница“ – Бургас бяха лектори в семинара „Практически подходи в офталмологията“. Той се проведе през уикенда в Медицински университет – Варна и събра над 100 специализанти и млади специалисти по очни болести от Югоизточна и Североизточна България.

Целта на обучението е съчетаване на теорията, изучавана в университета, с практическия опит  на утвърдени офталмолози. Срещата бе открита от ръководителя на Катедрата по очни болести и зрителни науки в МУ Варна – проф. д-р Христина Групчева. Лектори бяха както преподаватели в университета,  така и офталмолози от Варна и Бургас, известни с богатия си опит в клиничната практика.

Темата на д-р Румен Мутавчиев бе свързана с факохирургията – най-новия метод за операция на катаракта (очно перде). Методът успешно се прилага в УМБАЛ Бургас и представлява премахване на пердето с ултразвукова енергия.  Процедурата отстранява помътнялата човешка леща, която е причина за пердето и инжектира на мястото й изкуствена леща – вътреочен имплант. Това се извършва за по-малко от 15 минути, с капкова местна упойка, като пациентът е в съзнание, но не чувства болка. Процедурата се извършва с апаратура на високотехнологично ниво. „За да навлезете във факохирургията, е важно да имате учител и той да прецени стъпките, по които да напредвате. Трябва да познавате машината и да се „сраснете“ с нея. Както и да отделяте време да говорите с всеки пациент за неговите очаквания“, посъветва младите си колеги д-р Мутавчиев. УМБАЛ Бургас държи първенството по катарактални операции в региона, тук годишно се правят повече от 300.

Презентацията на д-р Николай Иванов засегна въпроса как точно се изчисляват изкуствените лещи – вътреочните импланти. Те се поставят в окото при операцията за отстраняване на перде. Има лещи, които могат едновременно да коригират няколко заболявания  - късогледство, далекогледство, астигматизъм. Затова при тях много важно е точното изчисление, за да бъде пациентът удовлетворен от операцията и да вижда перфектно, посочи д-р Иванов. Той демонстрира и клинични случаи от своята практика –със снимки и видео.

Обучението е част от национален проект за повишаване квалификацията на младите очни лекари, в който участва Българското дружество по офталмология.  Заключението на проекта ще бъде през декември с  тридневен уъркшоп.  Младите лекари ще правят катарактални операции върху макети - силиконови очи, наподобяващи до максимална степен човешките.

Коментари