Публикация

Решение за проблемни стъпала

Медицински център "Д-р Хайвазов" предлага иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки!


Какво представлява анализът на стъпалото?

        Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият чифт стелки за пациента. Той е предназначен да провери подвижността на краката, глезените, колената и тазобедрените стави, и силата  мускулите и лигаментите, които подпомагат тази подвижност. 

        Обикновено при нарушен баланс на стъпалата, т.е.  при неправилна походка, при плоскостъпие или Hallux valgus (кокалче на крака), проблемните зони са именно в ставите  на долните крайници, кръста и гърба.
      Когато стъпалото е в правилно, неутрално положение, не е задължителна допълнителна  подложка, но когато открием отклонение, то трябва да бъде коригирано. Корекцията става с допълнителна подкрепа от стелките, които подравняват стъпалото към  естественото му положение и правят движението на долните крайници правилно.
         В допълнение към носенето на стелките, може да се изготви програма за лечение  и облекчаване на болката, включваща персонализирана рехабилитация или оперативна намеса за случаите на Hallux valgus, т.е. силно деформирани стъпала.

 Медицинска концепция.

         Медицински център „Д-р Хайвазов” предлага надежден и достъпен метод за провеждане на анализ на долните крайници, при който формирането на стелките се извършва директно след анализа! Пациента веднага може  да провери усещането на стъпалата си върху  стелките. Така с едно посещение в медицинския център, ние спестяваме време на пациента и увеличаваме удовлетворението му!

Какъв е ефектът от стелките?

        Краката са в основата на цялото ни тяло. Когато ъгълът на стъпване е разместен, тогава  ние  изпитваме усещане за  болка в мускулите и ставите на целия организъм.
        Над 75% от населението страда от хиперпронация или прекомерна супинация, но повечето от нас не са наясно със собствения си вид крака и как походката им влияе на останалата част от тялото.

    На снимка 1 отляво е  показан пример с неправилна походка, в резултат на изменение в естествените функции на ходилната област, а очертанията отбелязват често болезнените зони от тялото.

В този случай използваме стелки, за да помогнем за правилното положение на стъпалото, т.е. с тях коригираме ъгъла на стъпване и балансираме позицията на тялото. По този начин запазваме  активната функция на мускулите на краката и изолираме болката на проблемните места.

         Пронацията  и супинацията са два основни типа неправилна походка.
      Пронация е когато вътрешната част на ходилото  поема тежестта при стъпване, т.е. глезена се насочва откъм страната на палеца.

     Супинация е когато външната част на ходилото поема тежестта при стъпване, т.е. глезена се насочва откъм малкия пръст на ходилото.
       Когато човек се заучи да ходи твърде дълго време в пронация или супинация, тогава сводовете на ходилото остават  или постоянно свити навътре (хиперпронация - снимка 2) или постоянно свити навън (прекомерна супинация - снимка 3).

Хиперпронацията и прекомерната супинация предизвикват дискомфорт и болки в целото тяло, защото при движение – ходене и бягане, силите, които действат върху стъпалото, не се разпределят правилно от мускулите и сухожилията на долния крайник и съответно те не могат да абсорбират добре неравностите при движение. Удобните обувки и медицинските стелки, обаче, могат да върнат естественото положение на ходилото и да коригират походката.

          Хиперпронация.

      Хиперпронацията е често срещан тип стъпало. Някои от нас винаги са били в хиперпронация, а при други тя се развива с възрастта, с наддаване на теглото, при прекаленото натоварване на краката, когато например работата ни изисква дълго време стоене на крак или извършваме интензивни физически упражнения.
       Хиперпронацията  може да варира от лека до тежка. Може да се срещне и при хора с нисък свод на стъпалото,  и при хора с висок свод на стъпалото.

        Защо да коригираме хиперпронацията?
    Хиперпронацията води до болки в глезените, колената, бедрата, гърба, пръстите на краката, ахилесовото сухожилие и въобще може да се отрази негативно върху цялостното привеждане на тялото.

        Какво да направим за хиперпронацията?
   Персонализираните ортези, т.е. стелките, са от голяма полза за хиперпронацията. Те  поддържат краката в правилното им неутрално положение, укрепват мускулите на краката и сводовете, и помагат за една балансирана позиция на тялото.

        Прекомерна супинация.

      Силите на въздействие върху мускулите на краката и гърба се увеличават. Бедрената кост се завърта навън, в резултат на което се получава заден наклон на таза. Глезените са под постоянно напрежение, което ги прави по-трудни за стабилизация. Това увеличава риска от глезенни навяхвания, проблеми с колената, сухожилията и пищяла, стрес фрактури, болки в гърба и повишена метатарзална болка.

         Какво  да направим за прекомерната супинация?

    Ако супинацията е прекомерна трябва да се подобри усвояването на шока при ходете и увеличаването на глезенната стабилност и здравина. За целта избираме, освен  удобни обувки и стелки за поддържане на краката в правилното им неутрално положение, за да помогнат в стабилността и улесняването на здравословната функция на стъпалото. Стелките са изработени от специални пластове, които добре усвояват повтарящите се сили на удара при ходене.

      Мнението, че хората с хиперпронация са с ниски сводове, а хората с прекомерна супинация са с високи сводове, не са съвсем точни! Може да сме с хиперпронация и висок свод или с прекомерна супинация и нисък свод.

Медиален свод

 

Напречен свод

       Важно е да се има в предвид, че промяната в сводовете, засяга нервните и кръвоносните съдове на ходилото, което  води до изтръпване и болка в тази част на краката.

    Стелките могат да бъдат допълнително персонализирани чрез отливане в подкрепа на напречния свод.

       Неутрална позиция на стъпалото.

     При неутралната позиция на стъпалото краката и глезените образуват права линия. Стъпалата формират стабилна платформа с налягане разпределено равномерно по петата и предната част на стъпалото.

         Какво е неутрална походка?

     Походката това е начина, по който ние ходим. За неутрална се счита тази походка, при която имаме ефективна биомеханика, т.е. краката и тялото работят както трябва. За стъпалата това означава, че те първо пронират, за да абсорбират шока, като пръстите  допират земята, а след това супинират, за да се образува твърд лост за оттласкване на тялото.
     Около една четвърт от населението има неутрален тип крак. Възможно е за единият крак позицията на стъпалото да бъде неутрална, а за другият да е в хиперпронация или в прекалена супинация.

          Как да разберем какъв тип е нашата походка?

       Телата ни се адаптират към всяка походка, но не всяка е здравословна! Понякога собствената ни походка кара тялото ни да работи неефективно. Най-добрата е неутралната  - при нея тялото е в добро цялостно привеждане, глезените, колената и бедрата не са обтегнати активно или пасивно. Това улеснява добрата обща биомеханика и помага за предотвратяване на дисбаланса на мускулите, върху ставите и гръбначния стълб, и намалява риска от много видове наранявания.

      С течение на времето вида на стъпалото може да се промени. С напредването на възрастта, наддаването на теглото или дейностите, предизвикващи тежко натоварване на краката, като различните видове спорт, пешеходен туризъм и др., могат да развият хиперпронация или прекомерна супинация. Това налага да подкрепим нашите  крака със стелки, за да помогнем на стъпалото да се върне в неутрална позиция и да предотвратим съпътстващите болки в  кръста, гърба и врата.
     Много хора с неутрален тип ходила поставят FootBalance стелки в обувките си за допълнителна подкрепа и комфорт. Така те запазват естествената функция на мускулите си и предотвратяват състояния като хиперпронация и прекомерна супинация.

      Стелките подкрепят всеки тип крака в правилно неутрално положение,  балансират позицията на тялото, улесняват добрата функция на стъпалото и предотвратяват нараняванията.

        В Медицински център „Д-р Хайвазов” ние ще направим анализ на вашите стъпала, който ще ви помогне да видите  сводовете си по-добре и да разберете какъв тип е походката ви.

         Указания за носене на стелки.
        Стелките се поставят на мястото на вътрешната подметка в обувката. Те трябва да са избрани с номера на вашите обувки, да не са прекалено твърди, да имат подходящата за вашия крак форма и да са добре поддържани.

          Почистването им става с изпиране и подсушаване със суха кърпа! Не се сушат върху нагорещени повърхности!

Коментари