Публикация

Комисията по здравеопазване гледа закона за бюджет на НЗОК

Според ЦЗПЗ от голямо значение е обсъждането на лимитите на болниците


Днес преди обед Комисията по здравеопазване ще проведе заседание по проекта на закон за бюджета на НЗОК на първо гласуване. Според правилника на парламента, законът ще се гледа на второ четене само от бюджетната комисия.

Заседанието е важно, не само защото ще се гледа бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г., а защото ще станат ясни нагласите в комисията след оставката на правителството. 

Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) коментира, че позицията на депутатите ще покаже дали Москов има собствено влияние над депутатите или движеща сила на предложенията му е било покровителството на премиера Борисов.

Макар да се приема бюджет, размерът на планираните приходи и разходи на НЗОК нямат особено значение. Обсъждането им е загуба на време, защото парите се определят на остатъчен принцип от всички държавни приходи и не могат да бъдат променени, поне не съществено, посочва организацията.

Според нея от голямо значение ще бъде обсъждането на три текста, гласувани от Надзорния съвет на касата и одобрени от Петър Москов – лимитите на болниците, прекратяване на договорите с лечебните заведения от НЗОК без съдебен контрол и забраната за сключване на договори с институцията в същата година, в която е издадено разрешението за дейност на болницата. 

По отношението на депутатите към тези три забрани ще се разбере дали Московизацията на здравеопазването ще остане след Москов или ще си отиде с него, допълва ЦЗПЗ.

Коментари