Публикация

Пациенти набедиха спешен лекар за пиян, изгониха го от дома си

Според колеги медикът е с тежко неврологично заболяване и е бил опиянен от лекарствата


Жители на квартал „Факултета” в София набедиха лекар от Центъра за спешна помощ (ЦСМП) за пиян, заснеха го с телефон как залита и качиха клипа в Интернет, информира в днешния си брой в. „Монитор“.

Инцидентът станал късно вечерта в неделя. Лекарят бил извикан на адрес, но близките на пациента го изгонили, смятайки го за пиян, и отказали да го допуснат в дома си. На видеото се вижда, че медикът залита при слизане по стълбите и е в неадекватно състояние. Той обяснява, че е трезв и има проблем с краката, дори обещава да даде проба с дрегер. 

Въпросният лекар въобще не пие и е един от най-добрите в центъра. През август му беше открито тежко неврологично заболяване, заради което пие силни лекарства, от които се получава поклащане в походката“, обяснява пред „Монитор” директорът на центъра д-р Георги Гелев.

Действително, той не пие. Представи епикризите си и лекарствата, които приема. Залитането е напълно закономерно при тези силни медикаменти“, обяснява и Катя Сунгарска от ЦСМП. Когато се прибрал от „Факултета”,  лекарят бил в тежко състояние и се наложило колегите да му окажат медицинска помощ.

Веднага вместо него при пациента, който бил с високо кръвно, е изпратен друг екип. При въпросния болен спешните екипи често идвали да оказват помощ, тъй като е диабетик, хипертоник, страда и от неврологично заболяване. Медиците веднага му предложили да го закарат в болница, но болният отказал категорично. Съпругата му не поискала да говори повторно с представители на спешния център. Според лекари, тя не желаела да обостря отношенията си с тях, тъй като често й се налагало да вика линейка заради мъжа си, допълва изданието.

Междувременно лекарят е подал оставка от ЦСМП, като обяснил на колегите си, че не иска заради проявите на болестта му да бъде уронван престижът на центъра.

Коментари

През последните години лекарите от Спешна помощ се превърнаха в средство за измиване на ръце и в инструмент за сензации. Проследявал съм дежурство на екипи и в София, и в по-малки населени места. Условията, при които работят, са меко казано ненормални. За бой са, защото търпят такова отношение от разните му там институции. За бой са, защото търпят унижения от неграмотни и полуграмотни идиоти. А за "нахалството" да бъдат на най-горещите места и да спасяват човешки живот, им се подхвърлят жълти стотинки. Сигурно трябва да подадат колективна оставка, за да бъдат оценени.

Би трябвало професионалната организация или работодателят на този колега да заведе дело за клевета и уронване престижа на лекарската професия. Защото по отношение на медиците всеки си позволява какви ли не изказвания, които се тиражират и от медиите. Нека не забравяме, че всеки е невинен до доказване на противното!