Публикация

МУ-Варна бе домакин на национален проект за практическа квалификация на млади офталмолози

МУ-Варна бе домакин на национален проект за практическа квалификация на млади офталмолози

Обучението е част от национален проект с участието на Българското дружество по офталмология


МУ-Варна бе домакин на национален проект за практическа квалификация на млади офталмолози

​Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна бе домакин на национален проект за повишаване квалификацията на младите лекари офталмолози. През уикенда над 100 специализанти по офталмология от Източна България се включиха в  обучение, което се проведе в МУ-Варна. Целта му е да се съчетае теорията, изучавана в университета, с практическия опит на утвърдени офталмолози. 


Обучението „Практически подходи в офталмологията" бе открито от зам.-ректора по иновации и транслационна медицина и ръководител на Катедрата по очни болести и зрителни науки към МУ-Варна проф. д-р Христина Групчева. Програмата на обучението обхвана широк спектър очни болести. Лектори бяха както преподаватели в университета,  така и офталмолози от Варна и Бургас, известни с богатия си опит в клиничната практика: проф. д-р Христина Групчева, доц. д-р Александра Цукева, доц. д-р Зорница Златарова, доц. д-р Добрин Георгиев, д-р Яна Манолова, д-р Антония Барбукова, д-р Румен Мутавчиев, д-р Николай Иванов. 

Много интересна за младите лекари бе демонстрацията на очни заболявания със симулационни очила, посредством които те разбраха как виждат техните пациенти, които имат катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, отлепване на ретината и пр.  

Обучението е част от национален проект с участието на Българското дружество по офталмология. Тази година то насочи усилията си в две посоки – към информиране на пациентите за най-често срещаните очни заболявания с кампанията „Право на зрение" и към повишаване на квалификацията на очните лекари в страната. Такива семинари вече са проведени и в София и Пловдив. Заключението на проекта ще бъде през декември с тридневен уъркшоп в симулативна операционна. В нея младите лекари ще правят катарактални операции върху макети - силиконови очи, наподобяващи в най-близка степен човешките. 

 

 

Коментари