Публикация

Петър Москов не иска да е служебен министър

Лекари и депутати се обявиха срещу болничните лимити


Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов не би се съгласил да бъде служебен министър, в случай, че му предложат тази възможност при сформирането на евентуален служебен кабинет. 

Това декларира самият той след заседание на Комисията по здравеопазване, на което бе приет на първо четене бюджетът за здраве за догодина, предаде Дарик радио.

С новия бюджет не се съгласиха от Българския лекарския съюз, представители на частни и общински болници, както и депутати от БСП. 

От ГЕРБ пък се обявиха в подкрепа на проекта за новия бюджет, който предвижда 247 млн. лв. повече за здраве от парите, заложени за настоящата година.

Д-р Николай Болтаджиев от Националното сдружение на частните болници представи становището на организацията и от нейно име поиска в бюджета да отпаднат лимитите на болниците, прекратяването на договори без съдебен контрол и забраната да се сключват договори, ако разрешението за дейност е издадено същата година, отбелязва Центърът за защита правата в здравопазването.

Същите искания постави и представителят на Сдружението на общинските болници д-р Пламен Цеков, като добави, че в бюджета трябва да се предвидят пари за неплатената през 2016 г. надлимитна дейност

Председателят на комисията д-р Даниела Дариткова заяви, че също не разбира защо трябва да има лимити, след като са въведени пръстови отпечатъци и вече няма възможност за източване на НЗОК. Тя се обяви срещу премахването на съдебния контрол при прекратяване на договорите със здравната каса, като определи предложението на министър Москов като нарушаващо Конституцията. Според нея проектът на закон е пълен с грешки, в това число и граматически, и е един от най-слабите изобщо, постъпвали в Народното събрание. 

За премахването на лимитите се обявиха народните представители от всички парламентарни групи – д-р Емил Райнов (БСП), д-р Хасан Адемов (ДПС), Семир Абумелих (ГЕРБ), съобщава още ЦЗПЗ.

В крайна сметка парламентарната комисия подкрепи законопроекта на първо гласуване, с ангажимента, че при второ четене спорните текстове ще бъда отменени.

Министър Москов защити предложението си. Той каза, че лимитите остават, защото трябва да останат. Според него, въпреки че пациентът с палеца си нарежда плащане, касата няма да плаща, ако лимитите са надхвърлени. Договорите с НЗОК трябвало да се прекратяват без съдебен контрол, защото болниците-нарушители са заплаха за здравето и живота на пациентите. В тези си мнения, министърът остана сам и никой друг от присъстващите не го подкрепи, допълва ЦЗПЗ. 

Коментари