Публикация

Жителите от 32 села в Родопите разчитат на един лекар

Д-р Снежана Бакърова обслужва 2500 пациенти, някои от тях са отдалечени на 30 км


 

Жителите от 32 села и махали в Родопите разчитат на помощта на един лекар. Д-р Снежана Бакърова от родопското село Смилян е с 26-годишна практика.

Пред кабинета й винаги е пълно с хора, а работният й ден обикновено продължава по 12 часа. Често се отзовава на спешни повиквания, информира БНТ.

„Това е ежедневието и това е нещо, с което се сблъсква всеки един лекар, работещ на предния фронт. Особено лекарите, които работим в крайните райони на страната. Ние много често тук се сблъскваме с неотложни, със спешни състояния и изобщо с всичко, което може да си представите като патология в общата медицина“, разказва медикът.

„За разлика от тесните специалисти, които разботят в едно направление, ние не знаем какво ни очаква. Да работиш на село е предизвикателство“, допълва тя.

Д-р Бакърова признава, че започнала като участъков лекар с неособено въодушевление. Срещите с пациентите са най-голямата школа, благодарение на която сега се чувства спокойна и сигурна в практиката си. 

Грижи се за над 2500 души от бебета до столетници. Някои от тях са отдалечени на 30 км. 

„Самият терен е планински, насечен, труднопроходим особено при зимни условия. Има махали, където живеят и по двама, и по един пациент, това са възрастни хора. В някои от местата няма обхват, липсва транспорт или той е един-два пъти в седмицата“, пояснява д-р Бакърова.

Тя е категорична, че държавата е длъжник и на лекарите, и на пациентите в отдалечените райони. 

Коментари