Публикация

В пловдивския психодиспансер се разледва смърт на пациент

Той починал ден след масов бой, управата на болничното заведение не е уведомила никого за инцидента


Масов бой и мистериозна смърт на пациент се разследват в пловдивския психодиспансер, информира Би Ти Ви.

Инцидентът е станал преди няколко дни, но за него става ясно едва днес.

Медицинската сестра Маргарита Йончева, която работи в мъжкото отделение, е нападната от 61-годишния Спас Радушев, настанен принудително в сектора.

„Взимах му кръв и това отключи нещо и го провокира. Каза ми: „Коя си ти, че ще ми взимаш кръвта?“ и ме нападна с юмруци“, обяснява пред телевизията потърпевшата сестра.

Останалите пациенти се нахвърлили върху Спас да го бият и така спасили медицинската сестра от по-тежки удари.

По думите на Маргарита Йончева нападателят е бил свиреп и дори 10 души не са могли да го спрат.

Само ден след побоя мъжът умира, а управата на центъра за психично здраве не е уведомила никого за инцидента. Нещо повече - пред камерата на Би Ти Ви управителят Марияна Господинова твърди, че пациентът е жив и се лекува в отделението.

Роднините на Спас Радушев са шокирани от новината, че кроткият на вид човек е нападнал и бил медицинска сестра. Пред тях лекарите разказват друга история.
„Както си е стоял и е паднал и два часа са го свестявали и не е издържал”, обясни Красимир Радушев, син на починалия. Когато синът прибира тялото на баща си, зaбелязва, че окото му е насинено.

Управителката твърди, че разследващите ще се произнесат, но нито полицията, нито прокуратурата са били уведомени за инцидента.

Криминална полиция обаче вече разследва случая. Регионалната здравна инспекция в Пловдив е разбрала за станалото от медията.
 „Ако се докаже версията, че смъртта е насилствена, ще изпратим наличната документация в Изпълнителна агенция „Медицински одит” и е в техните правомощия да направят друга проверка. Ако устаановят, че наистина се касае за нещо подобно, тогава могат, освен да налагат санкции и глоби, да дадат под съд виновните”, подчерта д-р Аргир Аргиров, директор на РЗИ-Пловдив.

Коментари

А какво стана със случая на починалия след побой лекар в Курило? Май нещата там се покриха. Нито ИАМО даде някакви резулатти от проверката, нито разседващите. А при този случай в Пловдив се чудя как въобще е възможно от болницата да казват, че пациентът е жив и се лекува, след като е починал.