Публикация

Д-р Мариана Контева: В Сити Клиник Бургас водим постоянна борба с диабета

Сити Клиник Бургас, съвместно с дружеството на диабетиците в Бургас, четвърта поредна година следва стратегия, насочена към профилактиката и лечението на най-тежките усложнения при диабетно болните, каквито са сърдечно-съдовите заболявания.


„Смело мога да заявя, че на диабетно болните от цялата област е направен пълен скрининг”- казва д-р Мариана Контева, управител на единствената специализирана болница по кардиохирургия и кардиология в югоизточна България. За създаването на това досие спомогнаха  първичните  безплатни прегледа на диабетици, както и изнесените прегледи на специализирани екипи в 11 съставни селища от областта. Те се осъществиха в помощ на жителите, които поради отдалеченост до Бургас и финансови причини нямат възможност да се грижат за здравето си.

Периодично обявяваме инициативи, които целят превенцията на тежките усложнения при диабетиците, наскоро имахме  например прегледи със скенер и доплер на болни на инсулинова терапия и  бих казала че при нас няма кампанийност, определен ден или месец за борба с това социално значимо заболяване”- подчертава д-р Контева. „При нас офанзивата срещу диабета е целогодишна и е една от главните стратегии, които следваме като специалисти”.
Диабетът и хипертонията все по-често се срещат едновременно при едни и същи пациенти, отчитат кардиолозите и това не е изненада за никого. Високото кръвно налягане засяга близо 60% от хората с диабет и е основен рисков фактор за развитие и влошаване на много от усложненията му. Ненавременното лечение на високото кръвно налягане води до увреждане на кръвоносните съдове и е причина за сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност. 
Диабетът от своя страна увеличава риска от развитие на хипертония и други сърдечно-съдови заболявания, тъй като наличието му провокира втвърдяване на артериите и натрупване на плаки по стените им. Атеросклерозата е прогресиращо, хронично, заболяване, което при пациенти с диабет повишава риска от развитие на исхемична болест, която уврежда трайно сърцето. По-леката форма на исхемичната болест на сърцето води до стенокардия, а най-тежката- до инфаркт.
За да бъдат предотвратени усложненията от диабета, наличието на нормално кръвно налягане е толкова важно за управлението на болестта, както и добрият контрол на кръвната захар. Паралелното им наблюдение и лечение води до много по-добри резултати, отчитат лекарите от кардиоболницата.
„Диабетът е тихият убиец и много често пораженията от него на сърдечно- съдовата система протичат безсимптомно. Ние, специалистите от Сити Клиник Бургас налагаме модел на ново, социално отговорно отношение към профилактирането и лечението на пациентите, които имат нужда от нас и мисля, че успяваме”- подчертава д-р Контева. „ Не почиваме на стари лаври, организираните прегледи съвместно с Дружеството на диабетиците са перманентни и успешни за подобряване на здравословното състояние на болните от това коварно заболяване”. Периодично имаме и практични занятия за болни, засегнати от пораженията на така нареченото „диабетно стъпало” в рамките на Училището за диабет.”

Коментари