Публикация

Бавното дишане облекчава болки


Дълбокото и бавно дишане може да облекчава болки толкова ефикасно, колкото и  някои обезболяващи лекарства, твърдят американски учени.

Когато човек прави двойно по-малко вдишвания от нормалното, може да се намалят не само краткотрайни болки от изгаряне или порязване, но и хронични болки в ставите и мускулите.

Участниците в ново изследване, публикувано в PAIN, с лекота понасяли по-силни и по-продължителни болки, ако преди това са усвоили техника за контрол на дишането и  дишали двойно по-бавно от обичайното.

Повечето здрави хора правят между 12 и 18 вдишвания в минута. Новите данни показват, че забавянето на дишането до 6 вдишвания в минута действа като мощен аналгетик.

Учените са измерили прага на болка при група здрави жени на средна възраст и група жени с фибромиалгия (състояние, при което се усеща болка без видима причина).

Забавянето на дишането предизвикало при доброволците усещане за по-слаба болка. Според специалистите бавното дишане пряко потиска периферната система нервна система и блокира болката.

Коментари