Публикация

Жените с мигрена са 2 пъти по-застрашени от инсулт

Жените с мигрена са 2 пъти по-застрашени от инсулт

Лекарите трябва да гледат на тежките главоболия като потенциален рисков фактор за мозъчна атака, съветва научен екип от САЩ


Жените, които страдат от мигрена, са два пъти по-застрашени от инсулт, установи ново научно изследване в САЩ. Резултатите добавят доказателства за обсъжданата и досега връзка между двете състояние.

Въпреки че още не е ясно защо може да е налице подобна връзка, важно е за всички медицински специалисти да са наясно с нея, коментира д-р Сесил Рамбарат, водещ автор в изследването. Той е лекар в болницата „Шандс“ към Университета на Флорида в Гейнсвил.

„Новите данни са важни, тъй като мигрената като цяло не е смятана за рисков фактор за сърдечносъдово заболяване. Може би лекарите трябва да започнат да гледат на мигрената като фактор за сърдечно заболяване при жените. В момента това не се прави“, коментира д-р Рамбарат.

Предишни изследвания

вече свързаха мигрената, особено тази, която е придружена с т.нар. аура, с инсулти

Изчислено е, че един от всеки четирима пациенти, страдащи от мигрена, има и аура. При нея главоболието е придружено с нарушения в зрението – замъглено виждане, чувствителност към ярка светлина или още по-драстични промени като виждане на деформирани линии пред очите.

Новото изследване проследило между 1996 г. и 1999 г. повече от 900 американски жени, които имали симптоми на сърдечно заболяване. Средната възраст на наблюдаваните пациентки била 58 години, като 80 процента от тях били бели.

След като били взети под внимание всички рискови фактори, изследователите стигнали до извода, че пациентките с мигрена били 2 пъти по-застрашени да получат сърдечен удар или инсулт в сравнение с тези, които нямали мигрена. Опасността специално от инсулт била още по-голяма.

Въпреки че изследването не доказва причинноследствена връзка между мигрената и инсулта, съществуват няколко теории за очевидната взаимовръзка. „Тъй като и двете състояние се отразяват на работата на мозъка, много по-лесно е да направим връзка между мигрената и инсулта, отколкото между мигрената и сърдечното заболяване“, коментира д-р Гречън Тиетен от Центъра за изследване на главоболието към Колежа по медицина в Университета на Толедо, щата Охайо.

Тя не изключва причината за подобна връзка да се крие в кръвоносните съдове

като цяло, а не само в тези в мозъка, тъй като съдовете играят определена роля в мозъчните удари, сърдечните заболявания и при мигрените.

Възпаленията, подуванията и по-големия процент на кръвоносни съсиреци може да играят важна роля както при сърдечните проблеми, така и при мигрените. Блокираните артерии и високото кръвно налягане, които допринасят за сърдечносъдовите заболявания обаче не са свързани с мигрените, подчертава д-р Тиетен.

Специалистката предупреждава, че

не е нужно жените с мигрена да се паникьосват, особено ако са по-млади,

тъй като рискът от сърдечносъдов проблем все още е малък. В момента е изчислено, че по-малко от 1 процент от инсултите са свързани с мигрена при жените. „Процентът не е нула, но не е и висок“, коментира специалистката.

Изследването не си е поставяло за цел да установява дали съществува връзка между мигрената и инсулта при мъжете, обяснява д-р Рамбарт Тиетен. Някои изследвания показват, че може да има подобна връзка, но като цяло мигрените се срещат по-рядко при мъжете.

Жените, които страдат от мигрена, трябва да вземат мерки, за да контролират рисковите фактори за сърдечносъдово заболяване. Те трябва да спрат да пушат,  да контролират холестерола и да са по-внимателни при вземането на противозачатъчни хапчета, които се базират на естроген, тъй като те могат да увеличат риска от инсулт, съветва д-р Рамбарт Тиетен.

Източник: Webmd

 

Коментари