Публикация

Viofor терапия при пациенти с диабет и диабетна ангиопатия

Изследване, проведено от Проф. д-р Олег И. Ефанов от Московския държавен медико-стоматологичен университет в Русия доказва благоприятното влияние на магнитостимулацията с Viofor JPS при пациенти с диабет и диабетна ангиопатия и препоръчва използване на апаратурата за терапия в домашни условия.


Рискът от развитие на атеросклероза при пациенти с диабет се увеличава почти 5-кратно и това е пряко свързано със степента на хипергликемия.

Атеросклерозата води до намаляване на обема на кръвния поток, което е зависимо от три фактора:

  • тежестта на вазоконстрикция;
  • обезпечение на притока на кръв;
  • състояние на кръвосъсирването.

На свой ред, атеросклерозата е в основато на микро-макроваскуларни нарушения, които от своя страна са причина за диабетни усложнения (исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, хроничната артериална недостатъчност на крайниците, ретинопатия, нефропатия и невропатия). Ето защо, предотвратяването на развитие на атеросклероза и съдови нарушения е важно при пациенти с диабет, "епидемия", която през последните години се разпространява бързо в цивилизованите страни. За тази цел, различни методи (диета, упражнения, билкови и фармакотерапия), между които е нарастващ интерес физически фактори, които влияят на капилярна-трофична функция. Магнитното поле има различни ефекти върху тялото, а един от акцепторите (приемател) е сърдечно-съдовата система.

Магнитното поле засяга микроциркулацията в различни тъкани. Ускорява кръвния поток, подобрява контрактилната функция на съдовата стена, кръвопотока, поради увеличението на лумена на кръвоносните съдове и увеличаване на броя на функциониращите капиляри и капилярна анастомози. Повишената съдова и тъканна пропускливост допринася за резорбция на отока.

Забелязаният хипокоагулационен ефект се дължи на задействането на системата за антикоагулация на кръв, намалява се вискозитета на кръвта и в париеталния тромб. Променя се  структурата на кръвния серум и общото количество на протеин, глобулин, намалява се съдържанието на пирогроздена киселина и млечна киселина, увеличава се съдържанието на гликоген в черния дроб, стимулира се тъканното дишане, стабилизира се нарушения въглехидратния метаболизъм.

В тъканите има намаляване на натриеви йони, и едновременно увеличаване на концентрацията на калиеви йони, което показва повишена пропускливост на клетъчната мембрана.  Променя се съдържанието на железни йони, мед, кобалт и магнезий, което забавя и намалява развитието на патологични процеси в черния дроб, сърцето и мускулите. Трябва да се отбележи увеличаване на физико-химическата активност на лекарства на фона на въздействието на магнитното поле. Всичко това дава основание за използване на магнитното поле при 22 пациенти с диабет тип II за превенция и лечение на ангиопатия на долните крайници.

Хора с диабет тип II (6 пациенти) - контролна група - (8 маса-1700 CCI), получили лекарствата Diabeton, Siofor и билкови препарати за контролиране на нивата на кръвната захар.

В експерименталната група (14 пациенти) в допълнение към това е назначена и магнитна симулация с апарат "Viofor JPS", препоръчан от Министерство на здравеопазването на Руската федерация да се използва на територията на Русия. Устройството генерира слабо магнитно поле (до 70 microtesla) променящо честотата и амплитудата си.

Третиранията са извършени само с големия апликатор (А) с програмата М, Р1 с продължителност 12 минути. Курсът на лечение се състои от 24 процедури, които се провеждат всеки ден вечер от 17 до 20 часа. По време на лечението е проследено емоционалното състояние на пациентите, кръвното налягане, обемът на капилярния кръвоток по метода на реновазографията и лазерната доплерова флоуметрия, температурата и фибринолитичната активност на кръвта.

След провеждане на един курс на магнитотерапия, пациентите съобщават за намаляване или изчезване на главоболието, шума в ушите, подобряване на съня, повишена жизненост, подобряване на общото настроение, а в някои случаи за подобряване на зрението и потентността. Кръвната захар се стабилизира в рамките на 5,7-6.3 ммол, липсва хипогликемия, докато в контролната група нивата на кръвната захар се колебаят в рамките на 6,2-7,1 ммол и се наблюдава хипогликемия при 3-ма пациенти.

В следствие на проведения курс на магнитотерапия обективно е налице подобрение на артериалното кръвоснабдяване, понижение на систоличното и диастоличното кръвно налягане с 5-10 мм живачен стълб, подобрение на кръвообращението,   увеличение на притока на кръв, намаление на фибринолитична активност на кръвта, намаляване на оточните явления

Заключение:

Резултатите показват положителното въздействие на магнитната терапия с устройство "Viofor JPS" на нервно-психическото състояние и функцията на кръвоносната система. Терапията намалява колебанията, дори стабилизира нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип II. Като се има предвид безвредността и простотата на магнитни терапевтични процедури и програмиране на параметрите на магнитното поле, може да се препоръча да използвате устройството "Viofor JPS" не само в амбулаторни условия, а и у дома. Това ви позволява да се разшири арсенала на терапевтични агенти, и многократната употреба на 2-3 месечни терапии до 3 курса годишно може да бъде ефективно средство за забавяне на развитието на ангиопатия при пациенти с диабет.

 

Проф. д-р Олег И. Ефанов,

Катедра по физиотерапия

МГМСУ  - Москва - Московский государственный медико-стоматологический университет 

Коментари