Публикация

Марихуаната намалява мъжката плодовитост


Специалисти от университета в Калифорния установиха, че  изработваните от организма аналози на алкалоидите в марихуаната играят важна роля в механизма на активиране на движението на сперматозоидите.

Те открили канали от типа Hv1, които осигуряват излизане на водородни йони от клетките, понижавайки по такъв начин киселинната среда вътре в сперматозоидите. Намаляването на киселинността на свой ред активизира движението им.

Веществото, активиращо отварянето на каналите Hv1, се намира в женските полови пътища и е във висока концентрация в непосредствена близост до яйцеклетката.

Според учените с този механизъм се обяснява снижената оплодителна способност при мъжете, които употребяват марихуана. Алкалоидите на марихуаната преждевременно активират движението на сперматозоидите и половите клетки изразходват ресурсите си в течение на няколко часа.


Учените предполагат, че новите контрацептиви за мъже ще се разработват на основата на вещества, които блокират отварянето на каналите Hv1, предотвратявайки активирането на сперматозоида.

Коментари