Публикация

Стресът е основен фактор за отключване на онкологично заболяване

Стресът е основен фактор за отключване на онкологично заболяване

Д-р Диана Кирова е началник Диагностично-консултативни кабинети и звено за регистрация и профилактика на онкологичните заболявания в Комплексен Онкологичен Център-Стара Загора.С нея разговаряме по повод съвместната кампания с Credoweb и в."Животът днес" .


 

drKirova

Д-р Кирова,Вие проследявате хода на кампанията „По-силни срещу рака”.Можем ли да направим една междинна контрола в средата и?До момента колко жени са минали през кабинетите и има ли новооткрити случаи сред тях?

До момента в рамките на кампанията „По-силни срещу рака” през Диагностично-консултативните кабинети на Комплексен Онкологичен Център-Стара Загора са преминали 180 пациентки през хирургичен кабинет за безплатен преглед за рак на млечната жлеза и близо 160 жени за рак на шийката на матката. Добрата новина е ,че до момента няма открити нови случаи на рак сред тях.

Поради повишения интерес, увеличихме броят на ежедневните прегледи от 4 на 6,за да можем да прегледаме всички желаещи.До края на януари и двата кабинета са с пълен график.

Тук е добре да напомним,че за безплатни профилактични прегледи за рак на шийката на матката и рак на гърдата,желаещите могат да се запишат и след този период.Прегледите са постоянни,извършват се целогодишно,с предварително записване на регистратура в ДКБ.

От 30 години работите в КОЦ-Стара Загора.Промени ли се мисленето на българката по отношение на  профилактиката на онкологичните заболявания във времето?

При нас,българките винаги важи това - сещаме се да обърнем внимание на даден проблем,само когато се заговори за него.Донякъде заради напрегнатото ежедневие,не сме свикнали да мислим превантивно и пропускаме тези регулярни прегледи,още преди оплакванията да са ни довели пред лекарските кабинети. Когато потърсим помощ,в следствие на появили се оплаквания,това вече не е профилактика.Има проблем и се прилага лечение за него.
Сега младите хора са по-отворени,имат достъп до повече информация за заболяванията, диагностичните методи са бързи и много по-точни, въпреки това,тази наша черта си остава-неглижираме здравето си,докато ние или наши близки не получим оплаквания.

Онкологичните заболявания се откриват при все по-голям процент жени и във все по-широки възрастови граници.На какво се дължи това според вас?

Процесът има две страни според мен.Едната е благоприятна- информираността на обществото се повиши,здравната култура като цяло напредна,новите диагностични методи вече са достъпни навсякъде,в медийното пространство се говори доста за превенция на тези заболявания.Факторите са комплексни.

От другата страна стоят рисковите фактори стресът,качеството на храната която ядем и начинът ни на хранене,тютюнопушенето,замърсеният въздух, фамилната обремененост…много са. Факт е обаче, че на първо място по честота при мъжете е ракът на белия дроб при жените-ракът на гърдата.

Въздухът в старозагорско е с повишени нива на съдържание на фини прахови частици – това е ясно отдавна.Замърсяване има и в районите на Гълъбово и Раднево,на минния комплекс.Отчитате ли повишена заболяемост от онкологични заболявания в тези населени места?

Да,от години върви така, особено когато се работи дългогодишно в подобна  замърсена среда.Преди правехме редовно такива статистики – за района на Раднево и Гълъбово,за Змейово и Котел,въпреки че районът е балкански и чист.Миннодобивните райони се явяват вредна среда.

Но моята дългогодишна практика показа че стресът се явява основен фактор за отключването на онкологично заболяване.

Коментари