Публикация

Здравеопазването е секторът с най-много корупция у нас

Българите не подават сигнали поради страх и недоверие в институциите


Здравеопазването e секторът с най-много корупция в България. Това сочат данните на Световния корупционен барометър за Европа и Централна Азия за 2016 г. на асоциацията „Прозрачност без граници“, цитирани от БТА

В проучването са включили 60 000 души, сред които 1500 българи, които са отговаряли на въпроси, свързани с корупцията в страната.

За да получат услуга, свързана със здравеопазването, 16% от българите, участвали в допитването, споделят, че са дали подкуп през последната година. 15% са платили при досег с висшето образование, а 13% - на Пътна полиция.

Световният корупционен барометър тази година е фокусиран върху държавите от Европейския съюз, Общността на независимите държави (ОНД - бивш Съветски съюз) и кандидатките за членки на ЕС. Изследването показва възприятието на корупционната среда през очите на гражданите и е национално представително.

Изводите от допитването сочат, че българите не са готови да се борят с корупционните практики. Сред причините да не се подават сигнали у нас са страхът от негативни последици, както и недоверието в институциите.

Коментари