Публикация

Болнични директори готвят национален протест


Директори на общински и частни болници ще обявят ден на национален протест, ако до 15 февруари не бъдат удовлетворени исканията им за промени в законодателството, поставящи всички лечебни заведения в благоприятна конкурентна среда.

Те настояват още за отпадане на изискванията на здравната каса за двама специалисти по клинична пътека, за премахване на делегираните бюджети, както и връщане на бюджета за здравеопазване от 2009 г., за да може да работят нормално.

Това съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Днес директорите на застрашени от фалит болници ще внесат в Министерския съвет подписка, в която са са включили над 77 хил. души, които са против закриването на общинските и частни лечебни заведения. Събраните подписи са над 127 хил., но заради лошото време не са пристигнали в София.

Д-р Кацаров обяви още, че до края на седмицата ръководителите на малки лечебници ще подадат жалба до Комисията за защита на конкуренцията срещу здравната каса за това, че злоупотребява с монополното си положение при определянето на делегираните бюджети на болниците.

Директорите предупредиха, че държавните и университетските болници няма да могат да поемат всички пациенти.

Коментари