Публикация

Всяко десето дете у нас се ражда недоносено

Набират се средства за изграждане на център в помощ на преждевременно родените деца


Днес, 17 ноември, е Световният ден на недоносените деца. Според статистика в България всяко десето дете се ражда недоносено, много преди термина. 

На всеки 30 секунди по света умира едно преждевременно родено детенце. С повече информация и навременни и адекватни грижи 75 на сто от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени, категорични са специалистите.

Ето защо от Фондация „Нашите недоносени деца“ започват кампания за набиране на средства за изграждане на първия център, в който семействата на недоносените деца да намерят комплексна подкрепа от квалифицирани специалисти. 

След раждането на недоносено дете родителите изпадат в безтегловност от липсата на адекватна информация и разбиране за това, което се случва с детето им, и това, което предстои. През този период те се опитват да получат отговор на хиляди въпроси - ще оцелее ли детето, защо се поставя в кувьоз, изпитва ли болка, какви са рисковете и евентуалните последствия. Родителите не могат да погалят детето си, да го усетят в прегръдките си, времето, което прекарват заедно е твърде ограничено. Този труден и деликатен момент е изключително изпитание за всяко семейство, подчертават от фондацията, която е създадена изцяло от родители на деца, родени твърде рано. 

Центърът за семейства, в който ще работят специалисти по ранно детско развитие, с опит в грижите за недоносени деца, ще създаде среда, в която те ще могат да развият пълния си потенциал, а родителите им да получават информация, както и консултация с психолог.

Всеки, който желае, може да подкрепи откриването на първия център, изцяло фокусиран върху нуждите на недоносените деца и техните семейства, чрез дарение на банковата сметка на фондацията, с основание „Откриване на семеен център“* или като се свържете с Василка Терзийска, координатор на проекта**.

*Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC UNCRBGSF

**Василка Терзийска
координатор на проекта
vasilka@premature-bg.com
+359 886 398 839

Коментари