Публикация

Детето има наднормено тегло, ако пропуска закуската или не спи редовно

Детето има наднормено тегло, ако пропуска закуската или не спи редовно

Ново изследване оспорва тезата, че все по-нарастващият процент на затлъстяване сред малчуганите се дължи единствено на твърде много храна


Пропускането на закуската сутрин и нередовният режим на сън са главните причини за това защо детето е с наднормено тегло, показва ново проучване върху детското затлъстяване.

Изследването, проведено от учени от „Юнивърсити колидж Лондон“, оспорва широкоразпространеното мнение, че високите нива на затлъстяване при децата се дължат единствено на приемането на твърде много храна.  

Фактори като начин на живот и заобикалящата среда, в която расте малчуганът,

играят съществена роля за възможността детето да израстне с наднормено тегло, смятат изследователите.

Нередовният режим като цяло, който може да се изразява в неустановени правила за сън или в пропускането на закуската сутрин, може да повлияе на трупането на килограми, тъй като увеличава апетита и консумацията на храни, богати на енергия, обяснява проф. Ивон Кели от отдела по епидемиология и обществено здраве към университета, която е ръководител на изследването.

Данните, събрани от екипа, показват, че

деца, при които няма установен час  за лягане вечер или които спят твърде малко, 

са застрашени от това да натрупат наднормено тегло.  Друг важен фактор, който може да повлияе за натрупването на тегло при детето е, ако майка му е пушачка, установило проучването.

Данните също така довели изследователите до извода, че приемането на напитки със захар или времето, прекарано пред телевизора, не са ясни показатели за това кое дете ще натрупа нездравословни килограми и кое не.

Изследването също така потвърждава добре установения повишен риск от наднормено тегло при дете, чиято майка е с наднормено тегло или затлъстяване. От друга страна, кърменето и ранното въвеждане на твърда храна в менюто на детето не променят риска от затлъстяване, показват данните от изследването.

Резултатите от изследването бяха публикувани в американското медицинско списание „Педиатрикс“.

Източник: В. „Гардиан“

Коментари