Публикация

НС прие на първо четене бюджета на здравната каса за 2017 г.

В него е заложено увеличение на средствата за здраве с 247 млн. лв.


Законопроектът за бюджет на здравната каса за 2017 г. мина на първо четене в парламента. „За“ гласуваха 98 депутати, „против“ – 51, а петима се въздържаха. 

В него е заложено увеличение на средствата за здравеопазване за догодина - предвидени са 3,4 млрд. лв. приходи, или с 247 млн. лева повече спрямо 2016 г. 

Разчетените средства са при здравноосигурителна вноска в размер на 8%, като прогнозният брой на здравноосигуреното население за страната е около 6,2 млн. души, посочва в. „24 часа“.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ се противопостави на предвидената в проекта разпоредба, която дава право на Надзорния съвет на НЗОК сам да определя как ще се харчат парите. В бюджета на касата има 2,5 млрд. лв. – това си е чиста банка, и ние даваме възможност на 4-5 души да правят с тези пари каквото си поискат, каза Абу Мелих, цитиран от изданието.

Той предупреди, че „това е отворена врата за злоупотреби” и затова ръководството на НЗОК трябва да даде преди второто четене на бюджета предложения как да се изразходват средствата. 

„Министър Москов трябва да си посипе главата с пепел и да се извини на избирателите, защото вместо стабилна, оставя една финансово рухнала система“, обяви пък д-р Хасан Адемов от ДПС. 

Де факто НЗОК е фалирала, макар де юре законът да не позволява това да се случи, обясни той. И обвини министъра, че бюджетът е изготвян натъмно. 

Д-р Адемов за пореден път отбеляза, че трябва да има демонополизация на здравната каса, защото така ще има по-голяма ефективност при изразходването на средствата за здраве.

Според д-р Емил Райнов от БСП няма ръст на парите за здраве. С тези 247 милиона, с които баламосваме, че ще бъде толкова добре, се опитваме да запълним дупка от 400 млн., каза той. „Този бюджет не може да гарантира работата на здравната каса. Този бюджет доказва, че през изминалите години нищо не е свършено“, каза още д-р Райнов.

Здравният министър в оставка Петър Москов защити бюджета, изтъквайки по-добрата финансова рамка. Той призова депутатите в парламента никаква част от сегашната здравна вноска от 8% да не бъде пренасочвана към частни здравноосигурителни фондове. Категорично се обяви срещу демонополизация на здравната каса.

Коментари