Публикация

Уролози се обучават да работят с робота Да Винчи

Уролози се обучават да работят с робота Да Винчи

МУ-Плевен бе домакин на първото в страната обучение по роботизирана хирургия за уролози


МУ-Плевен бе домакин на първото в страната обучение по роботизирана хирургия за уролози. Те имаха възможност да седнат пред конзолата на робота Да Винчи, да работят в реални условия и сами да се уверят в предимствата на модерната технология. Форумът се  проведе в Телекомуникационния ендоскопски  център /ТЕЛЕЦ/ при МУ-Плевен.

Той е посветен на роботизираната хирургия в гинекологията и урологията, а активните участници са 13 специалисти по урология,които  се обучават на системата Da Vinchi Si. Те са от УМБАЛ „Александровска“ – София,  от болница „Доверие“ – София, от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и от ВМА.  
При откриването специалистите бяха  приветствани от чл-кор. проф. Григор Горчев, ръководител на ТЕЛЕЦ –Плевен и почетен ректор на МУ-Плевен. Той подчерта, че макар и бавно, роботизираната хирургия в България върви по своя верен  път. И отбеляза, че смяната на поколенията е факт и все повече млади специалисти гинеколози и уролози имат амбиция да се развиват в областта на роботизираната медицина.

Благодарност към домакините на форума по роботика отправи началникът на Клиниката по урология при УМБАЛ „Александровска“ и председател на Българското урологично дружество доц. Марин Георгиев.Важно е да отдадем дължимото на проф. Горчев и проф. Томов,  затова че те са пионери в България в роботизираната хиругия“, отбеляза той. Доц. Георгиев. И подчерта, че   много пъти – и пред студенти, и на научни форуми, е казвал, че не можеш да избягаш от новото – то ще те намери дори да се скриеш в миша дупка.

„По-важното е специалистите бързо да осъзнаят какви са предимствата и колкото могат по-бързо да станат част от новите тенденции. Още помня един конгрес в Берлин, по време на който аз седнах на конзола за първи път, а след  това не мигнах от вълнение цяла нощ“, каза доц. Марин Георгиев.

След научната част специалистите имаха възможност да тренират на робота, но и върху живи тъкани. В края на семинара по роботика участниците получиха и сертификати за придобитите знания и умения за работа с роботизираната система.

Коментари