Публикация

​​​​​​​Отслабването на обонянието може да е първи знак за болестта на Алцхаймер

​​​​​​​Отслабването на обонянието може да е първи знак за болестта на Алцхаймер

Ново изследване предоставя най-пълните доказателства в тази насока


Отслабващото обоняние може да е първи знак за болестта на Алцхаймер, а не загубата на паметта, както се смяташе досега, установи ново научно изследване.

Учени от Болницата по обща медицина в щата Масачусетс, САЩ, разработиха метод, който може да идентифицира риска на даден пациент да развие алцхаймер на базата на способността му да разграничава миризми и да прави минали асоциации за тях.  

Макар че не за първи път състоянието на обонянието се разглежда като симптом, новото изследване предоставя най-завършените доказателства досега в това отношение.

Водещият на изследователския екип д-р Марк Албъртс стига дотам, че да твърди, че затрудненото обоняние, причината за което е алцхаймер,

може да бъде диагностицирано  около десетилетие по-рано от момента,

в който се появат първите признаци на загуба на паметта

при пациента.  „Има все повече доказателства, че невродегенерацията, която стои в основата на алцхаймер, започва поне 10 години преди появата на симптомите за загуба на памет“, коментира той.

В изследването участвали 183 души, за които се смятало, че са в риск да развият болестта. Тези, при които вече имало ранни признаци на алцхаймер, се затруднявали да идентифицират  или лесно да разпознаят различни видове миризми.

Първо пациентите били тествани, като им представили 10 вида миризи – ментол, карамфил, кожа, ягода, люляк, ананас, пушек, сапун, грозде и лимон. След като подушели всяка от миризмите, пациентите били питани кои, ако има такива, им били познати. Трябвало да изберат името на миризмата, като им били подавани 4 варианта за нея.

След това на всеки от участниците бил раздаден въпросник, в който ги разпитвали за 10-те миризми, които току-що му били представени. Този метод се използвал, за да се тества тяхното разпознаване и памет за отделните миризми.

Накрая, за да се тества доклоко различават отделнте миризми, на всеки пациент бил даван

избор между 2 миризми и той трябвало да каже дали те са еднакви или различни

В резултат на проведените опити учените успели да идентифицират само на базата на миризми пациентите, за които при скенер на мозъка били установени главните критерии, по които се диагностицира болестта на Алцхаймер.  

„Всички специалисти отчитат, че ранната диагноза и медицинска интервенция по всяка вероятност ще доведат до най-ефективната терапевтична стратегия, като се предотврати прогресирането на симптомите на болестта“, коментира Марк Албъртс.  Според него ако резултатите от изследването бъдат потвърдени и от бъдещи проучвания, този ентин и неинвазивен метод за скрининг може да помогне на специалистите да идентифицират пациентите, които биха се подложили на нови терапии, за да се спре развитието на симптомите на тази изключително сериозна и за  мнозина трагична болест.  

Източник: В. „Индипендънт“

Коментари