Публикация

Във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ лекуват херния през 0,5 см разрез

След няколко часа пациентът може да напусне болницата, увери шефът на лапароскопска хирургия д-р Васил Ангелов


Иновативен метод за лечение на ингвинална херния въведе екипът на отделението по лапароскопска хирургия във верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ в Пловдив. Вече правим тоталната екстраперитониална пластика /ТЕП/ като рутинна интервенция, заяви началникът д-р Васил Ангелов.

Той посочи, че при нея достъпът се извършва през 0,5-сантиметров разрез, който се прави в областта на пъпа. При този лапароскопски подход, по-известен като безкръвен, със специален инструментариум и видеокамера се прониква между слоевете на коремната стена и се достига до херниалния сак. Той се отпрепарира /отделя-б.а./ и без да се прониква в корема, на мястото на дефекта се поставя полипропиленово платно, което заема анатомически формата на малкотазовото пространство. С него се покрива не само наличният херниален дефект, но и други анатомични области и по този начин болният се предпазва от поява на нови хернии  на други места. Д-р Ангелов отбеляза, че у нас годишно 22 000 души се оперират от херния, а в 30% от случаите хернията се появява отново. С новата методика обаче рискът от възобновяване на страданието значително намалява, като в нашата практика е сведен до 2%, заяви известният хирург.

Според него проблемът с ингвиналната херния е изключително разпространен и всички, които страдат от него, се оплакват от разширени вени и хемороиди. Причина за появата е слабост на съединителната тъкан на коремната стена, която е заложена генетично. Провокира се още от физически натоварвания, хронични заболявания на белия дроб, съпроводени с кашлица, както и от запек.

При развитие на заболяването пациентите получават подутина в ингвиналната зона /б.а.-слабините/, чувстват тежест и болки, които се увеличават при физически усилия. Ранната диагностика предпазва от заклещване и се избягва спешна операция.  Колкото по навреме се открие проблемът, толкова по-редки са рисковете от усложнения.

Преимущество на тази методика пред конвенционалната отворена херниопластика, освен козметичен ефект, е бързото възстановяване на пациента, липсата на болки дори в ранния следоперативен период. Операцията влиза в пакета на еднодневната хирургия, тъй като няколко часа след интервенцията пациентът е абсолютно подвижен и реално може да бъде изписан от клиниката, което значително намалява разходите по неговото лечение, а самият той се възстановява комфортно вкъщи.

Коментари