Публикация

Звукова вана е новият хит в дзен медитацията

Звукова вана е новият хит в дзен медитацията

При техниката за релакс всъщност никой не се къпе


Звуковата вана е новата вълна  в дзен медиацията, която  залива в момента САЩ. Въпреки името й обаче, всъщност при нея никой не се къпе.

Досега практикувана от движението „Нова епоха“, тази медитация навлиза вече в масовата практика като алтернатива на общоприетите техники за релакс.

Както личи и от името й, тази медитация е създадена като терапия с лечебен ефект, която използва звука за пренасяне на съзнанието в медитивно състояние и за усещане за интензивен релакс.  По време на сесията участниците се потапя в във успокояваща звукова вълна, която се произвежда от традиционни инструменти като боул гонг, камертон и гонгове.

„В момента хората са полудели по този вид релаксация

Каквито и да са причините, това, което се случва, наистина е впечатляващо“, смята Сара Остър, която е звуков терапевт.

Сара, която също така е и преподавател по йога, често използва инструменти като преносим орган по време на часовете си. Тя  смята, че звуковите вани са чудесен начин да се комбинира йогата и музиката в едно неделимо изживяване.

Какво може да получите от медитацията? Хората разказват, че

след подобен сеанс спят както никога преди това

или се чувстват невероятно релаксирани, обяснява Сара. „Това е може би най-често срещаният резултат след тази процедура – състояние на абсолютен релакс“.  Обяснението й е, че звукът влияе на всяка част от мозъка на човека и е мощно средство за отпускане.

Източник: В. „Индипендънт“

 

 

Коментари