Бързи тестове помагат за диагностика на инфекции на храносмилателната система
Бързи тестове помагат за диагностика на инфекции на храносмилателната система
Бързи тестове помагат за диагностика на инфекции на храносмилателната система
18.11.16
Медицинска  лаборатория "ЛИНА"
Медицинска лаборатория "ЛИНА"
Лаборатория
Бързи тестове помагат за диагностика на инфекции на храносмилателната система

Бързи тестове помагат за диагностика на инфекции на храносмилателната система

Наред с полезните бактерии, в храносмилателната система може да навлязат и такива, които причиняват заболявания, например Shigella, Salmonella, някои групи Escherichia coli, Helicobacter,Campylobacter и др.

Храносмилателната система на човека се обитава от микроорганизми, наричани нормална флора или микробиота. В хранопровода и стомаха количеството им е много по-малко, отколкото в тънкото и дебелото черво. Чревната флора в човешкото тяло достига до 2 кг и съдържа около 100 трилиона бактерии. Тези микроорганизми участват в храносмилането, осигуряват енергия, произвеждат витамини и други вещества, разграждат токсини и медикаменти. Те взаимодействат с имунната система и са свързани дори с кръвната група на човека. Наред с полезните бактерии, в храносмилателната система може да навлязат и такива, които причиняват заболявания, например Shigella, Salmonella, някои групи Escherichia coli, Helicobacter,Campylobacter и др.

„При диагностициране  на инфекции в отделителната система на човешкия организъм се използват различни подходи. Когато изследваме кръв и урина, обръщаме внимание на всеки открит микроорганизъм, т.к. нормално тези клинични материали са стерилни. При изследване на стомашно-чревния тракт имаме предвид, че в него се намират повече от 1000 вида бактерии и затова насочено търсим болестотворните”, обяснява микробиологът д-р Сашка Михайлова, д.м.

При стандартното бактериологично изследване на фецес в лаборатория „ЛИНА“ най-често микробиолозите установяват инфекции, причинени от ентеропатогенни Escherichia coli, Shigella и Salmonella. Съществуват и други бактериални патогени, при които изолирането и изготвянето на антибиограма са затруднени поради високата им взискателност. В тези случаи е подходящо прилагането на бързи тестове за доказване на техните антигени. В лаборатория „ЛИНА“ понастоящем използват такива за Helicobacter pylori, Campylobacter и Clostridium difficile. Китовете са на утвърдени производители и тестовете се характеризират с висока чувствителност и специфичност.

Helicobacter  pylori се открива в стомашното съдържимо на около половината от човешката популация. До 85% от инфектираните с бактерията нямат оплаквания. Тъй като киселинността на стомаха е много висока, дълго време се е считало, че в него не могат да преживяват микроорганизми. Откривателите на H. pylori получават Нобелова награда, т.к. се установява връзката на бактерията с гастрита, язвената болест, някои злокачествени тумори на стомаха и дебелото черво.

Бактериите от род Campylobacter са сред най-честите причинители на гастроентерити при хората. Обикновено боледуват малките деца. Мъжете са засегнати по-често от жените. Рисков контингент са хората, които работят във ферми и пътуващите в чужбина. Campylobacter е често срещан в развиващия се свят и посещаващите такива страни са в риск за инфектиране с бактерията. Консумирането на непастьоризирано краве мляко и пилешко месо крие рискове за кампилобактериоза.

Clostridium difficile може да се установи в дебелото черво на човека. Между 5 и 15% от възрастните хора го носят без да имат клинични симптоми. При новородените носителството може да надхвърли 80%. Пациентите с диария, на които се препоръчва бързия тест за доказване на Clostridium difficile и неговите токсини, са от следните групи: приемали антибиотици през последните 3 месеца като използвалите множество антибиотици са с повишен риск за инфекция; на възраст 65 и повече години; с голям брой съпътстващи заболявания; пациенти с потисната имунна система; с оперативни интервенции на храносмилателната система и приемащи медикаменти за намаляване на стомашната киселинност; на продължително лечение в болнични заведения като постъпвалите в отделения за интензивни грижи са с повишен риск за инфекция.

За извършване на всички бързи тестове е необходима фекална проба. Много важно за получаване на достоверен резултат е незабавното доставяне на материала в лабораторията. На пациентите, при които се позитивира тест, е осигурена безплатна консултация с микробиолог. Резултатът излиза за минути, като се предоставя на пациента в рамките на деня.

Мнения