Публикация

23 случая на краста и няколко на лайшманиоза в бежанския лагер в Харманли

23 случая на краста и няколко на лайшманиоза в бежанския лагер в Харманли

Издадени за предписания за лечение. Ако бежанците не могат да си купят лекарствата, те трябва да бъдат поети от Държавната агенция за бежанците


23 нови случая на краста и няколко на нетипичната за нашите ширини кожна лайшманиоза са регистрирани в бежанския център в Харманли от 4 ноември насам. Това обясни пред Би Ти Ви д-р Станимира Тананова, зам.-директор на РЗИ-Хасково. В четвъртък екип на здравната инспекция посети обекта.

Лайшманиозата се диагностицира окончателно от паразитолози, като най-близките са тези в университетската болница в Пловдив, обясни д-р Тананова. Тя съобщи, че са издадени предписания за справяне с болестите. „Следва да се изпишат лекарства по рецепта и да се закупят от пациентите”, обясни тя. По думите й ако чужденците не искат или не могат да си закупят медикаментите, стопанинът на центъра в лицето на Държавната агенция за бежанците „трябва да се ангажира”. Представител на Държавната агенция за бежанците обаче не застана пред камерата на телевизията.

Лайшманиозата е трансмисивно заболяване, което се предизвиква от едноклетъчен паразит от рода Лайшманиа. Описани са няколко форми на заболяването – кожна, кожно-лигавична, висцерална – със засягане на вътрешните органи. Инфектирането настъпва при ухапване от насекомите, а те самите се заразяват от болни хора и животни – предимно кучета, лисици, чакали, а също и гризачи. По-рядко инфекция може да настъпи с кръвопреливане или при трансплантация, както и трансплацентарно.

Здравни инспектори влязоха в бежанския лагер в Харманли в четвъртък. Извънредните лекарски прегледи станаха ден, след като експерти на омбудсмана Мая Манолова си тръгнаха от лагера, където констатираха лоша хигиена и бум на кожни заболявания.

Всеки в града оглежда чужденците, показа репортаж на Би Ти Ви. Притеснени са и самите бежанци, тъй като в лагера болни и здрави живеят заедно и се къпят в едни бани, разказаха някои от тях пред камерата.

Жителите на Харманли, които са силно притеснени от разхождащите се с тях чужденци с видими кожни рани по ръцете и краката, организират протест в неделя. 

Коментари