Публикация

Д-р Б.Нанев: Болниците ще получават пари за извършените дейности


Няма основания за напрежение в страната заради преструктурирането на болниците. Това каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев след срещата с директори на общинските болници в София област.

Делегираните бюджети са една прогнозна рамка за първите три месеца, направена на базата на бюджета на НЗОК за тази година. Те ще се коригират, след като се види дейността на лечебните заведения за този период. За тази цел ще се въведат и нови договори за лечебните заведения и здравната каса. Според тях всички болници ще получават средствата за реалната дейност, която са извършили, обясни д-р Нанев.

За да няма злоупотреби обаче, ще се извършват строги проверки. Те ще са четири типа, посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев.

Първите ще са одит на сключените договори с касата, вторите ще се извършват от агенцията „Медицински инспекторат” към МЗ. Третият тип проверки ще се прави съвместно с медицинските дружества, Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Така ще се вижда какво е качеството на предлаганите медицински услуги.

При четвъртия тип проверки ще участват пациентските организации. Целта не е да се наказват медицинските специалисти, а да се следи за защитата на правата на пациентите, поясни здравният министър.

Коментари