Публикация

Здравното министерство купува 430 апарата за неонатологичните отделения

Здравното министерство купува 430 апарата за неонатологичните отделения

Крайният срок за доставка е април 2017 г. по европейски проект на стойност 12 774 308 лева


Министерството на здравеопазването ще закупи  високотехнологична апаратура за неонатологичните отделения и отделенията по акушерство и гинекология в 34 лечебни заведения във всички 28 области в страната, съобщават от ведомството.

Общият брой на апаратите, които предстои да бъдат доставени, е над 430. Към момента е започнал процесът на доставка на медицинска апаратура за механична вентилация за новородени и недоносени деца, включително и недоносени деца с екстремно ниско тегло, апарати за осигуряване на постоянно положително налягане в дихателните пътища на новородени и недоносени деца, рентгенови преносими апарати и мобилни ултразвукови апарати.

Финансирането се осъществява по проект  № 4 “Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи“ с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Общата стойност на проекта е  6 531 400 евро (12 774 308.06 лева), а крайният срок - 30 април 2017 г.

До края на срока предстои да бъдат доставени още различни видове кувиози за специални грижи за новородени, за интензивни грижи за новородени и недоносени деца с екстремно ниско тегло, както и транспортни инкубатори с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия за новородени деца. 

Ще бъде доставена, също така, и ултразвукова апаратура 2D и 3D, лампи за фототерапия и интензивна фототерапия на новородени, инфузионни помпи, дефибрилатори, ЕКГ апарати, апарати за церебрално функционално мониториране, апарати за инхалаторно приложение на азотен окис, апарати за контролирана церебрална хипотермия и др.

Предстои и обучение по фетална морфология на над 100 медицински специалисти от цялата страна.

 

Коментари