Публикация

В големите варненски болници се тревожат заради делегираните бюджети


Основен проблем пред директорите на варненските болници са т.нар. делегирани бюджети, които поставят таван на приходите от здравната каса. 

 Директорът на районната каса д-р Марио Щилиянов обаче увери, че ще бъде извършван регулярен одит на дейността на болницата, въз основа на който ще се подписва допълнителен анекс за сумата, покриваща реално извършената работа.

За тази година болница „Света Марина” е подала заявление да работи по 240 клинични пътеки, както през 2009 г., а бившата окръжна болница – с 8 повече, спрямо предходната година.

С десет пътеки по-малко ще работи Военноморската болница, а Специализираната очна болница и АГ болницата остават със същия брой, както през 2009 г., съответно 10 и 25, каза директорът на Районния център по здравеопазване във Варна д-р Веселин Балкански. Намаление на броя на услугите ще има в болниците в Девня и Провадия, но пък няма да бъдат закрити или преструктурирани.

За да се отговори на новите изисквания за двама специалисти по дадена клинична пътека в болниците, РЦЗ е издал 280 разрешения на лекари от поликлиниките да дават дежурства в големите лечебници.

Прехвърлянето обаче не е нестандартен ход, тъй като и в момента около 80 на сто от заетите в болничната помощ са ангажирани и в доболничната, посочи д-р Балкански.


В средата на годината Министерството на здравеопазването ще предложи на лечебните заведения да сключат договор с касата по 10 нови клинични пътеки, насочени към долекуване на пациентите.

 Към момента такива медицински услуги също се предлагат, но са изключително ограничени. Това е причината от 160-те легла във Варненско, предназначени за долекуване, 120 да стоят празни.

Коментари