Публикация

​​​​​​​Прогноза: Жени, които раждат за първи път след 25 г., ще живеят до 90 г.

​​​​​​​Прогноза: Жени, които раждат за първи път след 25 г., ще живеят до 90 г.

Едно от обясненията на подобна връзка е това, че жените, които отлагат майчинството, обикновено са с по-висок социален и икономически статус, смятат учените


Жените, които раждат за първи път на 25 години или по-късно, е по-вероятно да живеят до 90-годишна възраст, установи първо по рода си проучване, извършено в САЩ.

Екипът от учени от Университета на Калифорния, Сан Диего, установил и друга закономерност – жените, които доживеят до 90-годишна възраст, в преобладаваща част от случаите са с висше образование, омъжени и с по-висок доход.

„От резултатите от изследването не следва,

че жените трябва да отлагат майчинството,

тъй като все още не е ясно защо се явява тази връзка между възрастта за раждане и дълголетието“, обяснява ръководителят на научния екип д-р Аладин Шадяб, докторант в Училището по медицина към Университета на Калифорния, Сан Диего.

Според него едно от обясненията на подобна връзка е това, че жените, които отлагат майчинството, обикновено са с по-висок социален и икономически статус. „Знаем от предишни изследвания, че такива хора е вероятно да са и по-дълголетни“, припомня той.

В момента средната възраст, на която американките раждат за първи път, е малко над 26 години, като според повечето социални представи вече едва ли са смятани за „по-възрастни“.  В същото време, възрастта на първото раждане в САЩ  продължава да се покачва. Така например процентът на жените, които са станали майки за първи път на възраст между 40 и 44 години, се е увеличил повече от 2 пъти между 1990 и 2012 г.

Досега учените не са изследвали връзката между дълголетието и първото раждане на женатаЗа новото изследване екипът анализирал данните за 20 000 жени, събрани в национално изследване, което започнало през 1993 г. Жените били проследени в продължение на 21 гдзини. През този период 54 процента от тях преживели до 90-годишна възраст.  

Данните показват, че жените раждащи на и над 25-годишна възраст, имали 21% по-голям шанс да доживеят до 90-годишна възраст в сравнение с тези, станали майки по-млади.

Бели жени с 2 до 4 износени бременности също

имат по-голям шанс да стигнат до дълбоки старини

в сравнение с тези само с една износена бременност, показват данните.

„Репродуктивните фактори рядко са фокус на изследвания във връзка с дълголетието“, подчертава д-р Шадяб. Не са правени подобни съпоставки и по отношение на бащите. Обикновено изследванията за дълголетието на жените се фокусират върху физическата активност, хранителния режим и различни други фактори.

Изследването бе публиквано в сп. „Америкън джърнъл ъв пъблик хелт“.

Източник: WebMD

 

Коментари