Публикация

Светило в хирургията изнесе лекция в МУ-Пловдив

Професорът по детска хирургия Девендра Гупта гостува на Медицински университет – Пловдив по покана на ръководителя на секция „Детска хирургия“, катедра "Пропедевтика на хирургическите болести" проф. д-р Пенка Стефанова.


 Пред пълна със студенти, специализанти и лекари аудитория, проф. Гупта представи лекция на тема „Често срещани вродени аномалии, изискващи хирургическо лечение". Лекцията беше публична и предизвика голям интерес сред студентите, които бяха активни с множество въпроси към лектора.

По покана на Академичното ръководство на МУ-Пловдив и лично на неговия ректор чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, проф. Гупта проведе академични срещи за бъдещи насоки за сътрудничество.

Проф. Гупта е президент на Световната асоциация по детска хирургия WOFAPS. Той е ръководител на Катедрата по детска хирургия към Института по медицински науки в Ню Делхи, Индия.

В началото на лекцията проф. Гупта посочи защо човек се захваща с медицинската професия, какво го тласка натам. Той неколкократно подчерта, че в детската хирургия място имат само хората, които са отдадени и искат да помагат на децата.

Той заяви още, че трябва да се дават повече възможности за младите и посветени на професията хора, за да не бягат те в други държави. Като една от мерките, които от организацията на асоциациите на детските хирурзи предвиждат, са 3-месечни специализации в най-големите центрове за детска хирургия по света. Там младите медици ще могат да натрупат знания, които впоследствие да приложат в родните си страни.

От пристигането си досега д-р Гупта е провел консултации с родните детски хирурзи по случаите на над 15 деца, родени с вродени аномалии. Обсъдени са случаите на 4 вече оперирани новородени, за да се прецени как най-добре да се продължи лечението им, за да се гарантира пълното им възстановяване.

Коментари