Публикация

Как да помогнем на детето, когато го боли гърло

Как да помогнем на детето, когато го боли гърло

В последните десетина години като педиатрична форма за лечение на болно гърло се налагат лозенгите, казва Христина Войчева, доктор по фармация. Това са таблетки за смучене, които са много по-приятни и по-лесни за прием от децата в сравнение със сиропите.


Христина ВОЙЧЕВА, доктор по фармация

 

Болката в гърлото е извънредно често срещано оплакване при децата специално през есента и зимата. Тя се проявява в различни варианти, които по-малките деца дори се затрудняват да опишат – драскане, парене в гърлото, много болезнено преглъщане, сухота, предизвикваща кашлица, гласът става дрезгав и детето се чувства подчертано дискомфортно. Естествено родителите търсят начин да подобрят това състояние, което силно затруднява и храненето, и съня на децата.

Ако говорим за причините за възпалението на гърлото, симптомите, за които споменах, могат да бъдат предизвикани от настинка, но като имаме предвид, че гърлото е входната врата и за всички вируси и бактерии в заобикалящата ни среда, то целта е да не допуснем развитието на вирусна или бактериална инфекция. И в опит да предотвратят задълбочаването на проблема много често родителите прилагат познатите ни бабини лекове - всички са чували за компреси на гърлото с ракия и черен пипер, гаргара със сода, налагане на лапи със синапено семе, чай с кардамон и джинджифил, мляко с канела или сода. Всички тези рецепти от народната медицина имат място за облекчаване на болното гърло, но в същото време знаем, че децата доста упорито отказват да им бъдат слагани лапи, да правят гаргара, изобщо да съдействат. Независимо на каква възраст са, децата не приемат лесно да им се приложи никое от изброените народни средства, оказват съпротива.

Детската възраст представлява предизвикателство към фармацията и затова се полагат усилия да се разработват и предлагат такива продуктови форми, които да са подходящи за децата. Те трябва да са приятни на вкус на първо място, приложението има да е лесно и дори забавно, защото в противен случай децата саботират лечението. Тъй като търсим локален ефект в гърлото и в устната кухина, в последните десетина години като педиатрична форма се налагат лозенгите. Това са таблетки за смучене, които бавно освобождават в устата точно там, където е проблемът, включените в състава им вещества. Тези таблетки са известни като „твърди сиропи“, вкусни са и децата ги приемат охотно, по-скоро като бонбони, отколкото като нещо, с което се лекуват. Това е голямо облекчение за родителите.

На пазара има такива лозенги – твърд сироп. Ен Ти Тус са таблетки с приятен вкус и няколко аромата - на портокал, мед, лимон. В тези таблетки са комбинирани екстракти от 12 растителни продукта – те представляват извлек от важните в случая биологично активни вещества. За децата под 6 години могат да се дават до 2 таблетки три пъти дневно, а над тази възраст – и по 3 таблетки за смучене три пъти дневно. Хубавото на този препарат е, че съдържа етерични масла, които придават характерния вкус, но имат и антисептичен ефект. Това означава, че те са преграда за размножаването на бактерии и вируси в устната кухина.

N-Ti-Tuss лозенги съдържа и съединения с противовъзпалителен, както и с отхрачващ ефект – защото обикновено сухотата в гърлото предизвиква и кашлица.

 

Коментари