Публикация

Диабетът поразява и нервната система

Диабетът поразява и нервната система

Острите усложнения при захарната болест бяха сведени до минимум с развитието на съвременната медицина. Вече има много начини и средства за контрол на повишените глюкозни нива в кръвта.

 

Все още обаче е тревожна статистиката по отношение на късните диабетни усложнения. Повече от 70 процента от пациентите с дългогодишен диабет развиват диабетна полиневропатия. Става въпрос за комплексно увреждане на периферната нервна система по сложен механизъм вследствие на повишената кръвна захар. За съжаление, това усложнение се открива често дори още преди поставянето на основната диагноза. Не са редки случаите, когато пациенти се обръщат към лекар по повод на различни неврологични оплаквания – изтръпвания, болки в крайниците, намалена мускулна сила, за които след изследванията се установява, че са причинени от диабетна полиневропатия. А самият пациент никога не е знаел, че има висока кръвна захар.

Диабетната полиневропатия в никакъв случай не бива да се подценява, защото понякога тя започва като едно невинно страдание, но в напредналите си стадии може да доведе до т.нар. диабетно стъпало с множество незарастващи язви по крайниците. Медицинската статистика сочи, че по света на всеки 30 секунди се налага ампутация на крайник заради диабетни усложнения. Затова е особено важно всеки да изследва периодично и профилактично кръвната захар, а пациентите с диабет да контролират отговорно нивата ѝ, но и да правят своевременна профилактика и лечение на диабетната полиневропатия. Съвременната ефективна профилактика и лечението, което влияе на механизмите за възникване на усложнението, са с прилагането на алфа-липоева киселина. Този подход се наложи като стандарт в световен мащаб.

 

Пациентите сами споделят, че имат много добър ефект след приложение на такъв препарат в достатъчно количество. Проучванията показват, че това лечение е не само много ефективно, но и безопасно за организма и може да се прилага в продължение на години. При най-тежките случаи обикновено се налагат венозни вливания на алфа-липоевата киселина в рамките на болничен престой, но след това терапията трябва да продължи в домашни условия под формата на таблетки. Ефективната бионаличност се осигурява чрез първоначален прием на 1800 мг алфа-липоева киселина дневно, след което може да се продължи с 2 капсули от 300 милиграма на ден. Важно е пациентите с диабет да се консултират с невролог поне веднъж на 6 месеца, за да се установи навреме евентуалното развитие на диабетна полиневропатия. 

 

Как да разпознаем навреме диабета

 

Често високата кръвна захар дълго време не дава каквито и да е оплаквания, поради което остава неразпозната. Затова най-добрият вариант е поне веднъж годишно кръвната захар да се изследва сутрин на гладно. Нормалните стойности са до 6,2 ммол/л при венозна кръв и до 5,5 ммол/л при периферна кръв – от пръста. При отклонения от нормалните стойности, без обаче да показват категорично диабет, може да се назначи така нареченият орален глюкозотолерантен тест, който показва как реагира организмът при натоварване с глюкоза. Показател за нивата на кръвната захар за по-продължителен период е гликираният хемоглобин. Той не трябва да е по-висок от 7%.

 

Признаци, които трябва да ви насочат към изследвания за диабет са:

  • силна жажда и прием на много вода; 
  • често и обилно уриниране;
  •  отслабване на тегло без спазване на диета;
  •  дифузни сърбежи по тялото; трудно зарастващи рани; 
  • честа поява на ечемици по клепачите и на циреи по кожата.

Коментари