Публикация

Лапароскопия в гинекологията - приложениe и предимства

Лапароскопия в гинекологията - приложениe и предимства

За разлика от обикновените хирургични операции, лапароскопските протичат много по-леко и безболезнено, а пациентката се възстановява буквално за няколко дни. Кръвозагубата при лапароскопия е минимална, затова този вид операции са по-известсни като безкръвни.


Какво представлява лапароскопията?

Лапароскопията е минимално инвазивна хирургична интервенция, която се използва за визуализиране, оглеждане и лечение на органите, разположени в коремната кухина и малкия таз. Извършва се през малки 5-милиметрови разрези на коремната стена, през които се поставят оптика с камера и инструменти. Заради незначителната кръвозагуба лапароскопските операции обикновено се наричат безкръвни, но по-точният термин е миниинвазивни.

 

При какви заболявания е подходяща лапароскопската операция?

Лапароскопията е златен стандарт за едновременната диагностика и лечение на множество заболявания в гинекологията като:

  • кисти;
  • ендометриоза;
  • инфертилитет;
  • миома на матката;
  • извънматочна бременност;
  • хидросалпингс;
  • тазова болка;
  • отстраняване на сраствания;
  • отстраняване на матката (хистеректомия).

Каква е подготовката при лапароскопска операция?

Подготовката за лапароскопска операция по нищо не се отличава от подготовката при отворените (чрез лапаротомия) хирургични интервенции, тъй като ако се наложи лапароскопията може да премине в отворена операция. Предпочита се предоперативно чревният тракт да бъде почистен и да се работи след приключване на менструалния цикъл.

Какви са предимствата на лапароскопията?

Предимствата на лапароскопската миниинвазивна хирургия пред конвенционалните отворени хирургични операции са многобройни. Миниинвазивната лапароскопска интервенция се извършва през няколко миниатюрни отвора, докато конвенционалната хирургия изисква доста по-голям разрез, което води до по-голям травматизъм. При лапароскопията постоперативният период протича много по-леко и по-безболезнено, пациентът се възстановява много бързо и може да се върне към обичайния си начин на живот до дни. Едновременно с това при лапароскопия честотата на инфекциозни усложнения и образуването на сраствания е много по-ниска в сравнение с отворените операции. За самия оператор (с нужната квалификация) лапароскопията дава възможност за много добра визуализация и за извършване на прецизни и щадящи интервенции. По-добрите козметични резултати и като цяло по-добрата удовлетвореност на пациентите я правят изключително предпочитана пред отворената хирургия.

Какви усложнения са възможни при лапароскопска операция?

Тук  е мястото да кажем, че въпреки, че миниинвазивните интервенции са свързани с много по-малко усложнения и риск за пациентите, няма безрискова хирургична интервенция! Някои състояния повишават вероятността от усложнения. Ако пациентката е претърпяла предходни коремни интервенции, особено на червата, рискът е повишен. Други състояния, които водят до по-висок риск от усложнения, са наличие на инфекции в коремната кухина, големи образувания или тумори, както и наднорменото тегло. Разбира се, добре обученият екип, работещ с добра апаратура и инструментариум може да сведе рисковете и усложненията до минимум.

Д-р Дориан Босев - специалист по миниинвазивна гинекология

СБАЛАГ “Майчин дом” – София

Контакти: 0888 466 937; dorianbosev@yahoo.com

Коментари