Публикация

ЦЗПЗ: Системата с пръстовите отпечатъци продължава да цикли

ЦЗПЗ: Системата с пръстовите отпечатъци продължава да цикли

*Проблем има не само при приема на болни, но при изписването им


Няма ден през миналата седмица, в който системата за събиране на пръстови отпечатъци на здравната каса, да не е спирала поне за половин час, а често и за няколко часа.

Първоначалният срив, получен веднага след стартиране на системата, изглеждаше преодолян или поне такива бяха уверенията от страна на касата. Системата обаче продължава да цикли. 

Спирането води до безброй обаждания от болниците до НЗОК, която обикновено накрая разрешава временен прием само с лична карта, докато системата заработи отново.

Проблемът не е само с приема на болни, но и с изписването им. Пациент от Силистра, приет в столична болница, сподели, че му се е наложило да чака час и 30 минути, като се е чекирал през 5-10 минути, докато системата приеме данните, което станало едва на деветия път. Пациентът е изпуснал влака и е трябвало да остане още денонощие в София. 

Забавянето както на приема, така и на изписването на болните води до сериозно объркване на графика и работата на медицинските специалисти. Много от тях са принудени да остават извън работно време, за да довършат работата, забавена от системата за пръстови отпечатъци. От НЗОК уверяват, че системата работи и проблемите с постоянното блокиране на работата ще бъде отстранени в кратки срокове. Така казаха и при първото спиране на работа. 

Ако включването на 300 болници създава такива проблеми, какво ли ще стане, когато бъдат включени и аптеките и джипитата и зъболекарите и броят на устройствата достигне 20 000?

*Коментарът е публикуван на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването

Коментари