Публикация

Лекари искат Петър Москов да бъде изключен от БЛС

Причината – действията му по отношение на КОЦ-Пловдив


Лекари от регионалната структура на Българския лекарски съюз в Пловдив настояват за изключване на здравния министър в оставка д-р Петър Москов от съсловната организация.

Поводът е министерката заповед за отнемане на правата на патолога от Комплекстния онкологичен център в Пловдив д-р Петко Маслев.

Скандалът в здравното заведение избухна след репортаж в предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия, в който пациенти твърдят, че в болницата са извършени ненужни от медицинска гледна точна операции заради сгрешени диагнози. По случая се сезира районната прокуратура в Пловдив. Със заповед на министъра на агенция „Медицински одит“ беше възложено да извърши проверка

Лекари от здравното заведение пък заявиха, че са обект на организирана, грозна и мощна атака, целяща да елиминира онкоцентъра.

„Включването на д-р Москов в създадената ситуация популистки, с невиждана до този момент и непочиваща на реален анализ агресия, срещу за нас - достойни български лекари, буди в началото недоумение, а после възмущение и търсене на други причини за това, имайки предвид неуспешната му кампания от пролетта на 2015 г. за закриване на диспансерите, със съмнителна мотивация“, посочват в становище лекарите при КОЦ-Пловдив.

Д-р Евгений Динев, председател на БЛС в КОЦ - Пловдив и началник на отделението по анестезиология и реанимация в лечебното заведение, изтъква, че правата на патоанатома са били отнети неправомерно заради погрешно анализиранни данни. 

Така например здравното министерство твърди, на база одита в онкоцентъра, че има 51% хистологични несъответствия в работата на патолога. Д-р Динев обаче отбелязва следното: 

„А всъщност става дума, че за 2016 г. са извършени 5 275 цитологични изследвания, 1 726 гефрира и трайни препарати 14 036. Общо над 21 000 изследвания. От тях са извършени 43 ревизии на препарати и изследвания за които становището е на д-р Маслев, като е излязло, че има несъвпадения траен-ревизия 28 броя и това дава основания да се говори за 51% . Но всъщност това е процент от броя извършени ревизии, а не от обема дейност, където се слиза под 0,5 0/0 при световни стандарти до 2,9 0/0. Чудовищно, нали!!! Всички мислят, че става въпрос за хиляди грешки. И той отнема лекарски права?!“.

Представителите на БЛС в онкоцентъра са против оценката от одита за тези 8 случая, показани в телевизионното предаване, да се представя за оценка на цялостната лечебно-диагностична работа на КОЦ-Пловдив.

„И това, което надминава всичко — в телевизионното предаване на „Господари на ефира” от 10.11.2016 г., освен тези манипулативни внушения, той си позволи да говори за „мърша” в нашето съсловие, която трябва да се изчисти, в частност визирайки нашето лечебно заведение.

Това не си е позволявал никой, дори и по времето на тоталитаризма. Освен личната, незаслужена обида за нас, мащабите на поражение за здравната система в страната, обусловени от високата му позиция са огромни — внасяне на несигурност в работата на здравните специалисти, където ние знаем, едно плос едно не е равно на две, нарушаване доверието между лекар и пациент и т.н.“, се посочва още в становището.


Лекарите допълват, че само технически проблем е, знаейки настроенията на колегите си, да се съберат стотици подписи, „дори за изключването на този, който смятаме вече е доказал, че не е един от нас, от редовете на БЛС“.

Цялото становище може да бъде видяно в прикачения файл.
 

Прикачени файлове

a7d5761a127528f944ac2f152318c2e9.pdf

Коментари