Публикация

Лечебни заведения трябва да възстановят на касата над 800 хил. лева

НЗОК спестила 15 млн. лв. за 15 дни след въвеждането на пръстовия идентификатор


Лечебни заведения са получили неправомерно от НЗОК 817 хил. лв.
Tова каза д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК. 

Той подчерта, че сумите ще трябва да се връщат, тъй като експерти от Централното управление на касата са проверили 14 болници в периода януари – септември 2016 г. и са установени редица нарушения. 


Лечебните заведения са отчитали неизвършена дейност, несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от здравната каса, и други, посочи д-р Шарков, цитиран от БТА.

По думите му при инспекциите са установени и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им. 

От думите на заместник-министъра стана ясно още, че от 1 април, с решение членовете на Надзорния съвет на касата, ще се заплащат нови медицински изделия. Предвиждат се и още 150 тест-ленти за контрол на кръвната захар за пациенти, страдащи от диабет.
 
Д-р Шарков каза още, че след въвеждането системата за пръстова идентификация в болниците от 1 ноември се отчита спад в броя на хоспитализираните пациенти в сравнение с първите 15 дни на предходния месец. НЗОК ще трябва да плати с 15 млн. лв. по-малко за първите две седмици на ноември. 

Безспорно е, че ефект от пръстовия идентификатор има, каза още заместник-министърът.

Коментари