Публикация

Тумор отляво в дебелото черво дава по-големи шансове за живот от този вдясно

Мястото на тумора е определящо за оцеляването, установи екип от Италия


Мястото, на което се развива ракът в дебелото черво, може да повлияе на шансовете на пациента за оцеляване, установи ново проучване в Италия.

Екип от изследователи в град Тревиглио, провинция Бергамо, сравнил т.нар. леви и десни тумори в дебелото черво. Установено било, че пациентите с ляворазположени в дебелото черво лезии са

почти 20 процента по-малко застрашени от фатален край

в сравнение с тези, при които те са от дясната страна

„Левите тумори са разположени по-близо до ануса и се намират в правото, сигмовидното или в низходящото дебело черво. Тези тумори обикновено са придружени с кървене или частично затруднение в изхождането заради разположението си и затова хората търсят по-рано медицинска помощ“, обяснява д-р Дейвид Бърнщайн, шеф на отдела по хепатология във веригата от болници Нортуел хелт в щата Ню Йорк.  

От друга страна, „десните“ лезии са разположени в горната половина на дебелото черво, близо до съединението с тънките черва. Там обикновено няма блокиране на придвижването на храната. По-често се случва да има налице анемия и този вид тумори в много случаи се асоциират с метастази, особено от черния дроб. Тъй като обикновено се диагностицират по-късно, дясноразположените тумори са с по-лоша прогноза да бъдат излекувани в сравнение с левите, установили учените в изследването.  

Екипът, ръководен от д-р Фаусто Петрели, обаче смята, че резултатите се дължат на повече фактори от този, че десните тумори се диагностицират по-късно.  Различията в шансовете за оцеляване на пациентите си останали дори след като учените изчистили фактора етап на поставяне на диагнозата.

Италианските учени подчертават, че тяхните предварителни изследвания са

показали генетични различия между двата вида тумори

На базата на новите изводи учените от екипа смятат, че първоначалното място, на което възниква туморът, трябва да се има предвид, когато се решава доколко интензивно ще е лечението. Данните от изследването могат да са насочващи и за това кой метод на диагностика да бъде избран – сигмоидоскопия, при която се оглежда отвътре правото и сигмовидното черво с помощта на камера, или колоноскопия, при която се оглежда цялото дебело черво.

Източник: WebMD

Коментари