Публикация

Хистероскопия в гинекологията - приложение и предимства

Хистероскопия в гинекологията - приложение и предимства

Това е щадящ за жената метод, който позволява поставяне на точна диагноза, и едновременно с това провеждане на лечение на наличната патология в маточната кухина. 


Какво представлява хистероскопията?

Хистероскопията e миниинвазивен метод, който позволява внимателен оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, който се вкарва  през шийката на матката.  Това е най-добрият съвременен подход както за поставяне на диагноза, така и за провеждане на лечение на наличната патология в маточната кухина. 

Най-често хистероскопията се използва за откриване на причините за  маточни кръвотечения извън нормата.  Става дума за обилен менструален цикъл, по- продължително кървене от нормалното, цикъл на по-чести или по-редки интервали, кървене между менструалните цикли, както и кървене в менопаузата.

При какви заболявания е подходяща хистероскопията?

Хистероскопията е златен стандарт за:

  • отстраняване на полипи;
  • субмукозни миоми (които растат към кухината);
  • вътрематочни сраствания (синехии);
  • (загубени) спирали;
  • септуми (метропластика);
  • прицелна биопсия и аблация на ендометриума.

При диагностициране и лечение на безплодие е първо средство на избор, тъй като освен изключително добра визуализация и точна диагноза, позволява прецизно отстраняване само на патологичния процес без допълнително увреждане на ендометриума и маточната кухина.

Възстановяването след хистероскопията е изключително бързо. Пациентките могат да бъдат изписани няколко часа след интервенцията.

Д-р Дориан Босев - специалист по миниинвазивна гинекология

СБАЛАГ “Майчин дом” – София

Контакти: 0888 466 937; dorianbosev@yahoo.com

Коментари