Публикация

Проф. Мутафчийски с лекция пред студенти за приноса на военната хирургия в лечението на съвременната травма

Проф. Мутафчийски с лекция пред студенти за приноса на военната хирургия в лечението на съвременната травма

Студенстска академия


Какъв е приносът на военната хирургия в лечението на съвременната травма? – това бе темата на лекцията, която изнесе пред студенти полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност, в рамките на Шестата студентска академия по хирургия.
 

Особено ми е приятно да бъда сред вас и то с любима моя материя. Ние сме пристрастни с нашето изкуство, защото военната медицина не е просто дял от медицината, а дава огромен принос на цялостното учение за травмата, обърна се проф. Мутафчийски към младите хирурзи и допълни, че в последните 15 години това учение е претърпяло бурно развитие, именно благодарение на военната медицина.
 

Статистиката сочи, че травмата причинява смъртта на около 5-6 милиона души годишно по данни на СЗО. Предполага се, че до 2020 г. този дял ще достигне 8,4 милиона.
 

При травмата основната причина за смъртта – това е кървенето. Около 40% от ранната болнична смъртност е кървенето. И около 60% от ранените войници загиват в първия час, вследствие на тежко, неконтролируемо кървене, поясни още проф. Мутафчийски.
 

Той призна, че не е много етично да се каже, но все пак войната дава и някакви приноси. И подкрепи твърдението си с последните военните действия в Ирак и Афганистан. Най-ярък отпечатък в развитието на военната медицина, по думите му, е оставила светкавичната война, разразила се покрай т.нар. Фолклендска криза /1982 г./, когато са били създадени малки наръчници, полезни за това как екипът трябва да се справи с травмата. Преди това, в САЩ вече е имало изработени правила за действие при травма.
 

А какви са великите идеи, пречупени през различни регионални и световни конфликти?
 

През Първата световна война за първи път се въвежда интравенозна инфузия. От този период датират и първите успешни хемотрансфузии, оторизирана първа помощ и прилагането на локални антисептици.
 

При Втората световна война вече може да се говори за наличие на цялостна кръв и плазма за преливане, специализирани хирургични екипи, които са точно профилирани да се справят с тази тежка травма. За първи път се прилагат антибиотици, както и авиомедицинска евакуация.

Конфликтът в Корея поставя нови постижения в тази област, а войната във Виетнам подобрява използването на хеликоптери.
 

Промяната в начина на водене на война чрез използване на импровизирани взривни устройства доведе до изграждане на екипите за лечение на изгаряния при операцията „Пустинен щит”. 
 

В Афганистан, в резултат на всички натрупани знания, се ражда военната травма система, която дава възможност на човек да вникне в основната философия при лечението на тежката травма. В резултат на подобряване на травма системата, смъртността е намаляла почти на 100%.

 

Най-великото нещо на времето си е damage control surgery и damage control resuscitation, коментира проф. Мутафчийски, след което разясни на студентите какво всъщност представлява травма системата, какви са основните й принципи и как един лекар трябва да реагира към пациентите при масово настъпила такава травма.
 

Акцент в тази част на изложението му бяха точките за правилния пациент, правилното време, правилното място и правилното лечение.

Воденето на всички пациенти към Спешното отделение и хвърлянето им там, задръства и изтощава ресурсите на едно такова отделение, при което се губи всякаква ефективност, изтъкна професорът. Затова от особена важност в такъв момент е правилното сортиране на пострадалите, съобразно тежестта на травмата и избягването на „ефекта на пеперудата”.
 

Като примери за успешни действия в тази насока той даде атентата с гарата Аточа в Мадрид и запалената дискотека в Букурещ преди години.

По отношение на правилното време, тук са в сила правилата за „златния час” и „платинените 10 минути”. Именно това е времето, в което могат да се направят най-много неща систематизирано и да се помогне на най-много пациенти.
 

Бързината има основна роля за постигане на добър ефект, а съвременната ситуация изисква да се евакуират колкото се може по-бързо ранените, заяви проф. Мутафчийски, споделяйки опита си от Херат, Афганистан.
 

Правилното място, по думите му, е не най-близката болница, а тази, която може да окаже адекватна помощ на пациента. Съществуват различни нива на болниците, като в момента в София травма центрове с първо ниво са само ВМА и Пирогов. Във военната травма система медицинските съоръжения са разделени на 4 нива и се наричат „роли”. 
 

Правилното лечение на тежко травмираните пациенти е damage control, а не изчерпващо лечение и това е фундаментална разлика. То лежи на два основни постулата: damage control resuscitation и damage control surgery. Основното е, че една травма не е просто анатомична катастрофа, а е физиологична катастрофа в човешкото тяло, изтъкна още проф. Мутафчийски пред десетките студенти в аулата на болница „Лозенец”.
 

Той е категоричен, че героичната хирургия няма нищо общо с добрата хирургия: Хирурзите мислим, че можем да държим живота в ръцете си, но не винаги. Човек трябва да превъзмогне своето его, трябва да знае, че това, което прави за болния, може да го убие, докато показва всичко, което може да извърши по един такъв пациент. 
 

Защо трябва да ги знаем тези неща от военната медицина?
 

Защото те не само могат, но и задължително трябва да се ползват в цивилната практика. И защото войната вече е на прага ни. От януари до ноември 2014 г. 18 хиляди души са загинали в света от атентати при цивилни условия.
 

Второ, променя се начина на правене на атентатите – вече се използват огнестрелно оръжие и взривове едновременно, което повишава ефективността им неимоверно.
 

Освен това, проблемът е, че тук говорим за асиметрична война – тези терористи са постоянна заплаха, те са между нас, но липсва характерно очертана фронтова линия - не се знае кога и къде ще се появят.
 

На фона на случващо се по света – каква е медицинската реалност?
 

Ние във ВМА имаме достатъчно възможности, за да въздействаме при различни ситуации, не само като болница, но разполагаме и с Военномедицински отряд за бързо реагиране, който е в 24-часова готовност. Той може да излезе в първите 2 часа и да осигурява два дни в мястото, независимо от проблема. Отделно, имаме и военнополева болница, от модулен тип, подчерта проф. Мутафчийски и припомни, че във ВМА регулярно се правят учения, като се симулират терористични заплахи.

Коментари